Трећа по реду Агробизнис конференција,коју организује Међународна организација студената пољопривреде и сродних наука –IAAS Србија, одржана је 21. маја у просторијама Привредне коморе Србије.

Тема конференције  била је: ,,За корак испред у Агробизнису“ чиме је био циљ да се студентима Пољопривредног факултета представе иновације из света пољопривреде,а уједно да студенти добију могућност да своје знање размене са стручним предавачима.

Такође, свим студентима и лицима која се баве пољопривредом ово је била прилика да се информишу о предностима примене и начина функционисања савремених технологија.

Званично,конференцију је отворио Александар Богуновић – секретар Удружења за биљну производњу Привредне коморе Србије, поздравивши све присутне и нагласивши да је и сам био део студентске организације за размену студената и то да му је драго да трећу годину за редом буде део конференције чији је циљ едуковање младих. Нагласио је да се радује наставку сарадње као и то да Удружење за биљну производњу увек стоји на располагању амбициозним студентима.

Овим поводом, Сенад Махмутовић, државни секретар у Министарству пољопривреде,шумарства и водопривреде, обратио се присутним гостима нагласивши да је пољопривреда кључ за успешан развој Србије. Такође је нагласио да држава има програм мера за подршку младим пољопривредницима у виду конкурса и истакао је да је одзив био задовољавајући као и да су одобрили више од 900 захтева. Ове године ланирају наставак помоћи младим пољопривредницима.

Као представник Савеза пољопривредних техничара и инжењера Србије (СПИТС), публику је поздравио и проф. др Миладин Шеварлић,дипломирани агроекономиста на Пољопривредном факултету и један од организатора прве Агробизнис конференције.

Он је нагласио потенцијал младих пољопривредника у Србији као и значај саме IAAS организације и подсетио на то колико је битно улагати у српску пољопривреду. Ова година је јубилеј у којој савез обележава 150 година постојања.

Након овог говора,обратио нам се представник Пољопривредног факултета у Земуну,где је седиште IAAS организације, проф. др Сретен Јелић,директор института за Агроекономију. Нагласио је да факултет стално препознаје потенцијал младих студената и да је поносан јер је део конференције коју организују студенти Пољопривредног факултета. Нагласио је да је ова година јубилеј,100 годишњица постојања факултета и да нас у будућности чека доста рада,али да је поносан јер зна колики потенцијал имају његови студенти.

Затим се публици обратила Бранислава Аничић,заменица директора IAAS Србија поздравивши све присутне и захваливши се представницима Министарства,Привредне коморе Србије и Пољопривредног факултета. Нагласила је задовољство постојања оваквог вида догађаја и да управо његов значај лежи у томе јер га организују студенти за студенте ,што представља симбол образовања и узајамног рада младих колега.

На овогодишњој конференцији је по први пут организован и Мини сајам где су гости за време паузе имали могућност да дегустирају производе из Србије. Идеја је била да се контактирају мали и средњи произвођачи и да им се путем конференције пружи шанса да рекламирају своје производе истовремено доприносећи конференцији. IAAS Србија је у њима препознао домаћи квалитет и надамо се да ћемо кроз будућу сарадњу имати прилику да њихове производе презентујемо у свету,јер смо међународна организација која годишње посети преко пет држава Европе и света. Ми у њима видимо квалитет,српски понос који желимо да напредује кроз нашу организацију у будућности.

На крају конференције,предавачима,излагачима и присутним гостима IAAS Србија је додела захвалнице и сертификате за учешће на конференцији.

 

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian