Здравље мозга као и његове способности да реагује на звуке би могло да се побољша бављењем спортом.

Научници Универзитета Нортвестерн у САД, испитали су здравље мозга код 495 студената оба пола који су активни спортисти и 493 који то нису.

Истраживачки тим пустио је испитаницима преко слушалица говор и бележио њихове мождане активности путем електрода на глави.

Тим научника је анализирао степен реакције можданих активности на звук у односу на позадинске шумове.

Спортисти су имали бољу реакцију на примарни звук од особа које не тренирају ниједан спорт, показало је истраживање објављено у часопису „Sport Health“.

„Наш закључак је да особе које тренирају неки спорт могу да прилагоде мозак бољем разумевању чулног окружења“, изјавила је ауторка студије Нина Краус, и додала да је њен тим открио да мозак спортиста може да минимизира позадинску буку.

Тај учинак је сличан учинку који се примећује код музичара и особа које течно говоре страни језик, а могу се усредсреде на долазне звучне сигнале.

Налази истраживања могли би да мотивишу особе које имају проблем са перцепцијом звучних сигнала да се баве спортом, што се такође односи и на особе које не могу да се сконцентришу када их ометају споредни шумови.

Извор: n1

Banner Content
Tags:

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian