Престоница ове године по 17. пут слави Дане Београда, који се од 16. до 19. априла обележавају у сећање на два дважна догађаја – 16. април 878. године када је први пут у писму папе Јована ВИИИ поменуто словенско име Београда и 19. април 1867. године, када је Али Риза-паша предао кључеве града кнезу Михаилу Обреновићу на Калемегдану.

Обележавање Дана Београда, традиционално, почело је свечаном поворком Кнез Михаиловом улицом и полагањем венца на спомен-обележје на Калемегдану, на месту где је Али Риза-паша предао кључеве града кнезу Михаилу, уз испаљивање плотуна.

фото: Омладинско позориште Дадов

У оквиру манифестације „Дани Београда“, биће организован велики број различитих догађаја, програма, посета музејима, манифестација, јавних вођења, концерата, дечјих представа и изложби које ће бити бесплатне, како би се грађани боље упознали са историјом и културом града.

Код споменика „Победник“ на Калемегдану бице одржана три концерта – 16, 17. и 18. априла.

Поред тога, посетиоци Београда ће моћи да упознају престоницу кроз три епохе кроз које је прошао – средњовековну, кроз време деспота Стефана Лазаревица и српске властеле, другу везану за Отоманску империју и Османско царство које се посебно одсликава на Калемегдану и трећа је епоха Обреновића, везана за ослобађање Београда и Србије од турског ропства.

У петак, 19. априла, у Заводу за заштиту споменика културе биће одржано предавање Видоја Голубовића са освртом на богату историју и развој београдских кафана, као и промоција његове књиге „Механе и кафане старог Београда”.

Програм Завода за „Дане Београда” завршава се предавањем на отвореном, шетњом кроз стваралаштво Јелисавете Начић, прве жене архитекте у Србији, а окупљање је 19. априла у 16 сати код Малих степеница на Калемегдану.

И на простору Београдске тврђаве ће током манифестације „Дани Београда” бити организован програм, па ће првог дана прославе, у Кули Небојша бити отворена изложба „Раскршће погледа.

Изложба „Џез у Београду” биће отворена у четвртак, 18. априла, на Савском шеталишту, где ће бити постављено 10 постамената који ће приказивати 90 година постојања џез музике у Београду.

Том приликом свираће ученици Џез одсека Музичке школа „Станковић”.

У четвртак ће за све заинтересоване посетиоце ће, од 11 до 19 сати, бити слободан улаз у објекте Римски бунар, Велики барутни магацин, Сахат-кула, Кула Небојша и Војни бункер.

Истог дана, од 11 до 19 сати, посетиоци ће моћи да погледају изложбу „Старе мапе – путоказ ка прошлости Београда” у просторијама Римског бунара, где ће бити приказане мапе Београда, Европе и света, као и макете једрењака из периода средњег века.

Извор: Крстарица

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian