Старим студентима рок за завршетак студија биће продужен за још две године, наводи се у обавештењу Министарства просвете.

– На захтев Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Скупштине Републике Србије студентима који су уписали студије по старом програму биће продужен рок за завршетак студија за две године – наводи се у саопштењу.
На дневном реду Скупштине Србије по хитном поступку наћи ће се Измене и допуне Закона о високом образовању које ће омогућити да се ово примени у пракси.

Неочекивана одлука

Ова одлука стигла је неочекивано, с обзиром на то да је став ресорног министра Младена Шерчевића била потпуно супротна.

Министар просвете Младен Шарчевић, тако је средином августа изјавио да „неће бити продужетка рока“, јер на већини факултета више не постоје технички услови за то.

– Мислим да је та прича готова. За тако нешто не постоје ни технички услови на већини факултета – рекао је тада Шарчевић.

Он је посаветовао све старе студенте да почну да уче, јер то учење, како је рекао, предуго траје.

– Толеранције и разумевања било је на претек. Дошли смо у ситуацију да као да тражите од фабрике да производи делове за ауто, а она за то нема потребе, ни законске обавезе – рекао је Шарчевић недавно и закључио да би „то била агонија без престанка“.

Како је данас саопштено, с обзиром на то да одређени факултети немају техничких могућности да спореведу ову меру у потпуности, Министарство из позива да им се јаве како „бисмо ову ситуацију превазишли“.

Увођењем Болоњске декларација 2006. године, академцима који су студије уписали по старом програму дат је рок да дипломирају до школске 2011/2012. године. Рок за завршетак студија више пута је померан, најпре до 2014. годину, затим до 2016, па на 2018. године, да би прошле године добили рок да до краја септембра 2019. године заврше студије.

Процена је да тренутно у Србији има око 10.000 старих студената, али да нису сви активни.

Извор: Blic

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian