Шта је заједничко ученицама основних и средњих школа, студенткињама и инжењеркама које раде у неким од највећих глобалних технолошких компанија? Интересовање за образовање и посао у IT индустрији. Управо тим поводом на „Недељи женских прича у IT-у“ која се обележава од 8. до 12. априла, окупило се око 250 учесница, које су разговарале о потреби већег присуства жена у једној од најдинамичнијих индустрија данас.

фото: Najstudent

„Недеља женских прича у IT-у“, има за циљ да скрене пажњу на потребу за већим укључивањем девојака у IT индустрију и подстицање да развијају каријеру управо у овој области. Предавања, радионице и разговори са женама које успешно граде своје каријере у IT-у, само су део активности намењених ученицама основних и средњих школа, студенткињама, као и женама које желе да се преквалификују и стекну додатна знања у овој области.

„Догађаји као што је „Недеља женских прича у IТ-у“ важни су из више разлога, најпре због упознавања младих девојака са чињеницом да се информационе технологије данас налазе у свакој грани индустрије и да без обзира чиме оне сутра одлуче да се баве, разумевање алгоритама и основних концепата програмирања олакшаће им улазак на тржиште рада и учиниће их конкурентнијим. Са друге стране, студенткиње које су се већ определиле за неки од техничких факултета имају прилику да разговарају са људима из IT индустрије и стекну практичан увид у неке делове креативног процеса, као и да разумеју зашто је непрестано усавршавање и стално учење саставни део ове индустрије“, изјавила је Катарина Анђелковић, координаторка програмских активности у Фондацији Петља.

Организатори овогодишње „Недеље женских прича у IТ-у“ истакли су да је тема жена у IT-у важна како за девојке, тако и за сам IT сектор. С једне стране, девојкама треба пружити подршку да се опробају у једној од најперспективнијих области и стекну IT знања која су данас неопходна за рад у било којој сфери, док са друге стране родни диверзитет може значајно допринети јачању читаве IT индустрије.

Преко 100 студенткиња техничких, рачунарских и природно-математичких факултета широм Србије, током целодневне посете Microsoft развојном центру у Србији, било је у прилици да чује искуства инжењера и практиканата, као и да се упозна са пројектима и Мицрософт технологијама које се развијају у београдском центру. Девојке је највише занимало шта је потребно да се пријаве за праксу или посао у једној интернационалној корпорацији и какве могућности нуди каријера у IT сектору.

Слична питања имале су и ученице које су учествовале на панел дискусији у организацији Фондације Петља и иницијативе Дигитална Србија, где су из прве руке могле да чују искуства жена које се успешно баве програмирањем и које су личним примером показале да посао у IT-у није резервисан само за мушкарце.

Извор: NajStudent

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian