Главном граду, који је уједно и највећи универзитетски центар у Србији, недостаје најмање 1.000 места у студентским домовима. Последња установа за смештај академаца – дом на Карабурми, изграђен је 1978. године. Према најавама из Министарства просвете, престоница би после више од четири деценије требало да добије нови дом за смештај студената и то у највећем студентском насељу на Балкану – Студентском граду.

фото: Вечерње новости

Највећи проблем је са бруцошима, којих сваке године конкурише дупло више од расположивих капацитета, па многи одлични и врлодобри ђаци остану „испод црте“ у првој расподели. У Студентском центру „Београд“ истичу да је интересовање за смештај у дому све веће из године у годину.

– У октобарској расподели соба за бруцоше успели смо да обезбедимо око 200 места више него претходних година, а желимо да се то настави и ове године – каже Владимир Цвијовић, заменик директора Студентског центра „Београд“. – Пракса је показала да је тек 30 одсто студената прве године добијало место у дому на расподели, па се то мора мењати. Нова места су обезбеђена кориговањем конкурсне квоте и строжом контролом илегалаца. Резултат тога су додатна места на најмлађе студенте.

Он наводи да је прошле године за место у дому конкурисало 2.018 свршених средњошколаца, а место је добило њих 1.200 и још око 120 из друштвено осетљивих група. Тренутно је нераспоређено око 350 бруцоша. Наш саговорник истиче да је само пет одсто академаца на вишим годинама студија који су „прекобројни“ у расподели, али касније и они добијају место, тако да међу онима који чекају смештај у неком од домова, тренутно нема старијих студената.

– Осим додатних места, циљ нам је и побољшање услова за боравак студената – истиче Цвијовић. – Анкете које смо радили показују да им је највећи проблем интернет, тако да ће бити побољшан, повећаћемо број инфо-киоска за продају бонова, плаћање услуга, а у плану нам је увођење електронске резервације соба.

Цена смештаја у објектима Студентског центра „Београд“ зависи од дома, а креће се од 1.020 динара у четворокреветној соби четврте категорије до 1.970 динара у двокревеној прве категорије. У мензи доручак кошта 40 динара, ручак 72 и вечера 59 динара. У кухињи Студентског центра се припрема и храна за пацијенте који се лече у Клиници за кардиоваскуларне болети „Дедиње“.

У КУХИЊАМА ОКО 20.000 ОБРОКА

У студентским  домовима у престоници борави око 12.000 студента. Свакодневно се у кухињама спреми више од 20.000 оброка.

На менију је одскора и пица печена на дрва у Студентском граду и „Карабурми“, а ускори ће студенти моћи да „наруче“ и лазање и карађорђеву шницлу.

Извор: Вечерње новости

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian