Дванаести Међународни фестивал документарног филма Beldocs биће одржан од 8. до 15. маја на 11 локација у Београду, а публика ће моћи да види више од 100 премијера савременог документарног филма.

фото: Najstudent

Оснивач и директор Beldocs  фестивала Младен Вушуровић обратио се публици речима да му је задовољство што је фестивал сваке године близу остварења свог главног циља:

“Веома сам задовољан профилисањем фестивала јер тај уметнички печат фестивала даје личну карту Белдоцсу, чему сам одувек жудио. Белдоцс је дошао у ситуацију да зацрта циљ да израсте међу двадесет најзначајнијих европских фестивала документарног филма, и у наредних пет година верујем да ће успети у томе.”

Фестивал отвара светска премијера филма “Линија живота” Дарка Бајића, 8. маја у 20 сати у Комбанк дворани, док ће на свечаном затварању 15. маја, након доделе награда најбољим остварењима, бити премијерно приказан српски документарац “Електрични Оргазам за људе будућности” у режији Марије Вукић.

“Линија живота” је филм о животу и раду академског сликара Милоша Бајића, оца редитеља Дарка Бајића, док је документарац о “Електричном оргазму” портрет једног од најдуговечнијих рок бендова на просторима бивше Југославије.

Дарко Бајић, редитељ филма истакао је да се не ради само о филму о његовом оцу, већ и о филму о једном времену о ком публика треба више да чује:

“Овај филм није само биографска прича о сликару, није само репортажа него је то и филм о једном суровом времену, времену једног од најстрашнијег рата који нам се десио у Европи. О времену једног завршетка века који је уједно и век опомене, и чини ми се да овај филм управо сад и треба да се гледа и да комуницира са публиком, јер се надам ће тај филм поставити а и решити многа питања која нажалост нисмо знали, а која овај филм открива.”

У међународном такмичарском програму биће приказано десет филмова.

Извор: Najstudent

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian