Србија је постала пуноправна чланицa Еразмус плус програма Европске уније, а то за образовне установе у нашој земљи значи да ће моћи да учествују у више пројеката и да ће им на располагању бити већи буџети.

фото: Ankara Yenimahalle M

Осим Србије, статус пуноправне чланице Еразмус плус програма има још само пет земаља које нису чланице ЕУ: Норвешка, Турска, Лихтенштајн, Македонија и Исланд.

Србија је од 2014. године учествовала у том програму ЕУ, али у ограниченом капацитету, као партнерска земља у региону Западног Балкана.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће статус Србије као пуноправне чланице у Еразмус плус програму за образовне институције значити већу могућност да учествују у разним пројектима, да оплемене и обогате своју педагошку праксу и знање.

Министар наглашава да је ово прилика за студенте и средњошколце да учествују у разменама, али и за наставнике за стручно усавршавање.

То што је Србија постала равноправан члан Еразмус плус програма, Шарчевић каже да су заслужне реформе које су спроводе већ две и по године, што је за људе у Европској комисији био позитиван знак.

„Србија је и до сада користила могућност за размену студената и професора, а мислим да ће тек сада организованије и у већем обиму користити ту могућност“, рекао је министар за Танјуг.

Осим у образовању, Еразмус плус програм има пројекте у још две области – млади и спорт.

Укупна средства намењена програму од 2014 до 2020. године су 14,7 милијарди евра.

Марија Филиповић Ожеговић из Фонадације Темпус наводи да је Србија до сада повлачила највише средстава на Западном Балкану из програма Еразмус плус и да ће се тај тренд наставити.

Образовне установе у Србији, првенствено високошколске , учествовале су у пројектима чија је укупна вредност око 67 милиона евра.

У међународним разменама са земљама ЕУ, захваљујући овом програму, учествовало је више од 5.000 наставника и студената из Србије, док је у Србији боравило више од 3.000 страних студената и наставника.

„Док смо се припремали за процес уласка у пуноправно чланство у програме Еразмус плус, започета је сарадња школа кроз тај програм ЕУ. До сада је било мобилно 300 до 500 наставника и ученика, тако да очекујемо да већи број школа тај програм користи у наредном периоду“, каже Филповић Ожеговић.

Србија је до сада била водећа земља на Западном Балкану по броју одобрених пројеката, износу средстава и броју људи који одлазе на размену у европске земље.

Извор: РТВ

Banner Content
Tags: , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian