Дан студената, 4. април, обележава се данас у знак сећања на демонстрације које су организоване 1936. године и убијеног студента Жарка Мариновића.

Фото: Википедија

Дан студената обележава се 4. априла, у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали на тај дан 1936. године. Тада је у протесту испред Патолошког института Медицинског факултета убијен 25-годишњи Жарко Мариновић, студент права.

Штрајк студената трајао је од 3. до 28. априла 1936. године у Београду, а као резултат повучена је одлука о завођењу полиције на Универзитету, смењен ректор Владимир Ћоровић и за новог изабран Драгослав Јовановић.

Поруке студентима

Ректока УБ проф. др Иванка Поповић честитала је овај дан свим студентима.

„Постоје различити начини обележавања важних датума. За историју нашег Универзитета, 4. април је значајан датум који показује опредељеност наших студената да буду друштвено ангажовани и да се боре за бољу будућност. Свако ангажовање наших студената и 4. априла и током трајања пандемије представља обележавање и промоцију вредности за које се залажемо. Свим колегиницама и колегама желим срећан 4. април, Дан студената УБ, са жељом да чувајући себе чувају и друге и да се што пре вратимо нашим редовним активностима“, наводи се у честитки.

Студент проректор Јагош Стојановић честитао је Дан студената свим студентима и онима који се и даље тако осећају и захвалио колегама који су у првим фронтовима борбе против заразе коронавирусом.

„Хиљаде студената помаже колико може, волонтира, доставља храну и потребне ствари онима који нису у могућности да их набаве, праве визире, маске и раде на стварању ‘првог српског респиратора'“, казао је Стојановић, наводи се у саопштењу.

Дан студената на РТВСГ

На овај дан студенти су навикли да им се јављамо са платоа Студентског града где се традиционално организује велики концерт. Ове године нема никаквих активности због ванредног стања и пандемије корона вируса. У току дана на нашим друштвеним мрежама погледајте шта су поводом данашњег дана поручили студентима своје колеге, глумци, спортисти, музичари, новинари и водитељи.

Недеља студената

Студентски парламент Универзитета у Београду организовао је пројекат „Недеља студената“, који се организује од 1. до 5. априла.

Пројекат се састоји од бројних програма. Сваког дана на друштвеним мрежама објављује се рубрика Упознај Универзитет у Београду, у којој се осврће на историју настанка система образовања у нашој земљи, студентских парламената и организација.

Квиз знања се организује путем интернет платформи, а питања су о бившим студентским представницима и борбама са којима су успели да се изборе током свих ових година за унапређење наставе и студентског стандарда у Београду.

Тако ће се поред организовања волонтирања, уместо трибина и концерата, ове године дружити углавном путем друштвених мрежа.

И Радио – телевизија Студентски град жели вам срећан Дан студената уз поруку да останете код куће. Свако добро!

Извор:РТС

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian