„Смех је најбољи лек“, крилатица је којом је Индијац Мадан Катаира 1998. утемељио Светски дан смеха, који се слави два пута годишње, 10. јануара и 2. маја и доказао да је смех најбољи лек против многих болести, првенствено против стреса, који је у савременом начину живота у свакодневном порасту.

фото: Dijaspora.tv

Циљ Светског дана смеха је да подстакне људе да се што више смеју, јер ће се осећати боље, растеретити стреса, смањити бриге и депресију и тако ојачати имунитет, поручују бројни научници и лекари, који истичу како се треба смејати свакога дана.

Ако је организам под стресом, повећава се ниво кортизола и адреналина, што може изазвати повишење крвног притиска и зачепљење артерија, а истраживања показују да смех изазива посебне физиолошке промене које помажу организму.

Смејањем се повећава ниво гама-интерферона, протеина активног у борби против било које болести. Смех је лек јер доводи кисеоник у крвоток и подстиче лучење ендорфина, те може променити хемију мозга набоље.

Такође је откривено да је потрошња енергије у неколико минута смеха једнака количини потрошене енергије након 15 минута вежбања на собном бициклу. Када се смејемо ради нам 15 мишића лица.

фото: Nova Sloboda

Истраживања показују да се као одрасли смејемо око 17 пута дневно, а најмлађи то чине око 300 пута дневно. Жене се чешће смеју мушкарцима, него мушкарци женама.

Доказано је да су се људи некад смејали у просеку 18 минута дневно, а данас је то сведено на тек шест минута. Ако узмемо у обзир да је, по неким истраживањима, 70 посто обољења везано за стрес који је у свакодневном порасту, људи треба да се труде да сваког дана смеју који минут дуже.

Смех је, осим човеку, својствен и другим сисарима – делфинима, псима, коњима… Лековитост смеха позната је од давнина, чему сведоче и бројна литерална и позоришна дела, филмови, те бројне друге манифестације којима је циљ да насмеју људе, да бар на неко време забораве бриге.

Извор: Хина

Banner Content
Tags: ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian