Нишлије Петар Пешић и Александар Михајловић ће клупе Правног факултета у Нишу заменити престижним британским универзитетима Кембриџ и Сасекс. Пешић ће мастер студије посветити инвестиционом праву, док се Михајловић определио за људска права, а обојица желе да стечена знања и богато искуство са најбољих универзитета у свету пренесу у родни град.

Сан многих студената је да уче на неком престижном универзитету, а врло често су на листи жеља и они у Великој Британији. Двојица Нишлија остварили су тај сан, а први су стипендисти британске Владе после 10-годишње паузе.

Петру је жеља да након студија буде адвокат чији фокус ће бити право конкуренције, инвестиционо и ИТ право, те се одлучио и да то буду области које ће изучавати на Кембриџу. Одабрао је 9-месечни програм на Краљичином колеџу, за који каже да је познат по „Математичком мосту“ и по томе што је Краљица његов патрон, односно нешто попут ктитора. Главни мотив за Пешића да баш њега изабере је жеља да буде у друштву најбољих професора и студената широм света, али и да напредује и као особа и као правник, пише портал Јужне вести.

– Ово је остварење снова и потврда досадашњег рада. Свако од нас када оде је амбасадор свог града и своје земље и то што ћу на једном од најпрестижнијих Универзитета на свету представљати Ниш и Србију чини овај успех још драгоценијим – истиче Пешић.

Његов колега Александар је досад учествовао на бројним програмима и конференцијама у области заштите људских права, а пружао је бесплатну правну помоћ људима из маргинализованих друштвених група. Зато ће своје даље усавршавање посветити управо људским правима и то на Универзитету Сасекс у Брајтону.
Овај колеџ је изабрао јер је један од водећих у Великој Британији када је реч о програмима из области које њега интересују, истиче, а пресудили су и изузетни професори из различитих држава света.
– Мој фокус ће бити антидискриминационо право, питања везана за брачну једнакост и правно препознавање истополних партнерстава и истополних породица. Ово јесу практична животна питања која још нису правно регулисана у Србији, а ни у суседним државама, тако да ће и мени лично бити професионални изазов да се бавим овим темама. Велика Британија има изузетно добру правну регулативу и имплементацију правних прописа у овој области, тако да ће то бити одлична прилика за усавршавање у овој области права – напомиње Михајловић.
Њих двојица су добитници Цхевенинг стипендије, која их обавезује да стечена знања касније искористе у домовини, а Михајловић истиче да је за њега овај успех признање досадашњег рада и залагања за остваривање одређених вредности које доприносе унапређењу положаја социјално угрожених група.
– Поред изузетног академског успеха који сам остваривао током свог школовања, увек сам се трудио да као студент, а касније и током свог рада у адвокатури, будем друштвено ангажован и користан, што је изузетно битна особина сваког добитника Цхевенинг стипендије – додаје Александар.

Ништа без стипендије
Да свој сан не би могли да остваре без стипендије, која покрива школарину, пут и трошкове живота у Британији – истичу обојица, јер је студирање на овим светски признатим универзитетима прескупо. Појашњавају и каква је процедура пријаве и како уопште добити ту стипендију.
– Да није било Цхевенинг стипендије Владе Велике Британије моје мастер студије не би биле могуће и на томе сам им захвалан до неба. Са друге стране, сви најпрестижнији светски универзитети добијају хиљаде пријава из читавог света. Они желе што већи број студената из различитих земаља, али ту се морате истаћи квалитетом пријаве и постигнутим резултатима – прича Петар
Александар напомиње да је процес аплицирања сложен, без обзира на то да ли кандидат долази из Ниша, Београда или пак из неке друге државе. Зато је пресудан квалитет пријаве, а постоји и мања отежавајућа околност за нишке студенте.

Кандидати који долазе из Београда често имају више прилика за стицање радног искуства у области свог интересовања у односу на младе људе у Нишу, тако да је потребно мало више труда да пронађете могућности за себе и употпуните своју биографију – додаје Александар.
Позива суграђане и све заинтересоване колеге да аплицирају за ову стипендију до 5. новембра, а његова порука је да верују у себе и остварење својих жеља.

Теме са мастера желе да искористе за будућа занимања
Пред селидбу и пут у Велику Британију обојица имају велика очекивања, а истичу да су теме које су изабрали за мастер студије управо оно чиме у будућности желе да се баве. Осим стручног усавршавања, очекују и да осете „енглески начин живота“, а Петар каже да га интересује и актуелна транзиција Британије из чланице ЕУ у земљу која ће бити ван Уније.

Пешић каже да ће његов примарни фокус бити на инвестиционом праву, јер тиме жели да се бави након завршетка студија, а појашњава и зашто.
– У Србији као и широм света, право конкуренције, ИТ право, инвестиционо право је у успону и побуђује све већу пажњу. Сваки човек треба бити заинтересован на који начин се њихови подаци користе и где се налазе. Свака фирма води рачуна о својој конкуренцији, а сваки град или држава о инвестицијама тако да мислим да су теме јако интересантне чак и за ниво развоја у коме се ми налазимо – појашњава Пешић за Јужне вести.

Александар такође жели да се професионално бави темама које је одабрао да усавршава, а очекује да ће резултати његовог рада бити видљиви у целој Србији.
Петар Пешић је основне и мастер студије завршио на Правном факултету, а током студирања био је део победничке екипе на Европском такмичењу у симулацији суђења пред пред Европским Судом за људска права у Стразбуру 2014. године, а 2016. је у Оксфорду наступао на светском надметању из медијског права.
Александар Михајловић је такође завршио студије права, а 2015. је проглашен за најбољег дипломираног студента. Положио је правосудни и адвокатски испит, а поред рада у адвокатури, учествовао је на бројним семинарима и конференцијама у области заштите људских права и пружао је бесплатну правну помоћ припадницима маргинализованих друштвених група.

Извор: Blic

Banner Content
Tags: , , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian