Студенти Правног факултета Универзитета у Београду који имају добар просек, а слабијег су имовинског стања добили су уговоре о стипендирању који ће им обезбедити по 10.000 динара у наредних десет месеци.

Додељено је 100 стипендија и то студентима друге године 20, треће године 30, четврте 40 и студентима мастер студија 10 стипендија.

Министар просвете Младен Шарчевић доделио је стипендије за првих десет студената и подвукао да је важно да се што више младих стипендира на различите начине.

фото: Минисрарство просвете

Он је навео да је министарство завршило израду закона о студентско-ученичком стандарду који предвиђа три модела финансирања студената.

Први је стандардно стипендирање најбољих и то су студентски кредити, други је посебан закон о дуалном и високом образовању где привреда препозна шта је оно што јој треба и сама финансира, а за почетак ће се то радити са америчким и немачким компанијама.

„Трећи је оно што оставља простор да компаније преузму један део финансирања уз веће учешће државе“, објаснио је министар, који је подсетио да је прошле године у буџету дуплиран број стипендија за оне ствари које се сматрају перспективним.

Шарчевић је студентима поручио да је свака врста стипендије добра референца, те да је важно што Правни факултет УБ негује традицију доброг учења што потврђује и чињеница да сви који запошљавају правнике, на првом месту желе студенте овог факултета.

фото: Минисрарство просвете

Када је у питању наредна година, министар каже да ће се радити на индикаторима мерења квалитета на свим универзитетима у Србији, као и на изради закона о финансирању високог образовања.

„Прву фазу реформе струковних школа смо привели крају, до 20. јануара ће цео просец бити приказан влади и јавности, а циљ је да у новој стратегији до 2030. године променимо модел финансирања кроз увођење већих обавеза државе, али и послодаваца“, навео је он.

Шарчевић каже и да ће у јануару, приликом посете председника Русије Владимира Путина бити потписани споразуми између београдског и новосадског универзитета и три најбоља универзитета у Русији.

Декан Правног факултета Зоран Мирковић рекао је да је за тај факултет част и задовољство што помаже студентима те да је овакво стипендирање прилог идеји „једнаке шансе за све“.

Он је навео да ће можда неки од награђених студената остати на факултету, а као најважнији циљ факултета навео је очување традиције.

„Желим да диплома Правног факултета буде вредна, не можемо се такмичити са недостојним такмацима, а студентима поручујем да када заврше овај факултет имају у перспективу“, навео је он и истакао да је улагање у студенте улагање у будућност Србије.

Међу добитницима стипендије су и Милица Бујић, која је на четвртој години факултета на смеру међународно право, има просек девет, а стипендију ће искористити за даље усавршавање и путовања, док се нада каријери у тужилаштву.

Стипендију је добила и Ивана Тодорић, такође на четвртој година смера међународно право, ово је њена прва стипендија током школовања и искористиће је за ствари које до сада себи није могла да приушти, у будућности се нада да ће постати судија.

Извор: РТВ

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian