Државна матура, која ће заменити пријемни на факултетима, биће уведена 2022. године, а прво пилот тестирање у неколико школа ђаци ће имати у мају ове године.

Друго тестирање заказано је за мај наредне године у свим школама, 2022. у марту „генерална проба“ државне матуре, а у јуну исте године прво спровођење државне матуре.

Пилот тестирањем биће обухваћени ученици друге године, који ће полагати државну матуру. Планирано је да гимназијалци полажу општу матуру, ученици средњих стручних школа стручну матуру, а уметничких школа, уметничку матуру.

Ђаци ће на општој матури полагати тестове из матерњег језика, математике и трећи тест ће бити са листе општеобразовних предмета – страни језик (енглески, италијански, немачки, руски, француски, шпански), историја, географија, биологија, хемија, физика.

Факултети ће да одреде своје листе предмета које ће да бодују за упис и на основу тога који факултет желе да упишу ђаци ће да бирају који предмет ће да полажу као изборни, речено је данас на радионици „Размена међународних искустава“, где су учествовали представници земаља региона које одавно имају уведену државну матуру.

Ђаци који иду у средњу стручну школу, полажу стручну матуру – српски, математику и стручни предмет. Да би уписали факултет потребно је да положе и тест из предмета са листе општеобразовних које ће бодовати високошколска установа коју желе да упишу.

Министар просвете, Младен Шарчевић, на отварању скупа, рекао је да је државна матура екстерни модел провере знања и да је то процена средњешколског система.

– Остварена је сада тесна сарадња између високог и средњег образовања, иако је то раније била непремостива препрека. Била је прича да државна матура не одговара ни једним, ни другим. И једни и други су се договорили да је то у интересу младих људи: матураната, будућих бруцоша – нагласио је министар.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да Европска унија кроз пројекат државне матуре жели да помогне Србији да буде део заједнице. Напомиње да је за Унију образовање основна људска вредност.

– Образовни сиистеми у целој Европи морају да еволуирају и да се пронађе начин како да помогнемо новој генерацији – навео је Фабрици.

Своја искуства пренеле су и земље које су одавно увеле државну матуру – Хрватска, Словенија, Пољска, Чешка.

Директор државног испитног центра у Словенији Дарко Зупанц каже за Тањуг да је државна матура у Словенији уведена пре 25 година, да је на почетку било отпора, али се деведесетих година то лакше превазилазило.

Кандидати више не морају да полажу пријемне за факултете, већ полажу само државну матуру.

У Словенији постоје општа и сртручна матура. На општој матури полаже се пет предмета и то три су обавезна и два су изборна. У обавезне предмете спадају матерњи језика, математика и први страни језик. Изборно има више од 30 предмета. Стручна има четири предмета.

Извор: Blic

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian