На такмичењу из роботике Еуробот 2019, српски ИТ студенти су освојили прво место! На такмичењу у Француској окупило се 33 тима из 16 земаља. Тим поводом је Милан Беадер, члан тима, открио како је изгледало такмичење.

Митровчанин Милан Беадер, студент 4. године Факултета техничких наука смер мехатроника, био је део тима PMG robotics који је освојио прво место на овогодишњем такмичењу у роботици Еуробот 2019 одржаном у Француској.

Овај успешан студент, каже да је тема овогодишњег Еуробота била “Фабрика атома” у част Дмитрија Мендељејева, који је пре 150 година направио периодни систем елемената. Милан је открио како је изгледало такмичење, али и како су уопште и дошли у прилику да се такмиче са вршњацима.

  • Колико је био тежак пут до трофеја?
    Задатак је био да атоме, односно хемијске елементе који су представљени у виду хокејашких пакова различите тежине и боје, скупљамо, разврставамо по боји, меримо, остављамо на одређеним местима на столу и на основу тога скупљамо одређени број бодова. Током мечева роботи су били потпуно аутономни и у енергетском и у управљачком смислу, што значи да су после старта сами обављали задатке и решавали настале ситуације.
    Имали смо два робота на терену које смо програмирали да потпуно аутономно разврставају атоме по боји и тежини и слажу их на за то предвиђена места, а имали смо и једног малог робота који је имао задатак да се потпуно аутономно са пода попне на терен у склопу посебног задатка. Роботе смо направили као испитни задатак у првом семестру, а за такмичење у Француској смо почели да се спремамо крајем јуна. Иако нисмо знали која је тема, оформили смо тим, почели смо да тражимо спонзоре и развијамо кретање робота, а када су изашла правила такмичења кренули смо да развијамо механизме које ће роботи имати. Правили смо их непуних 10 месеци.
  • Како су се наши ИТ студенти пласирали на Еуробот 2019?
    У априлу смо најпре учествовали на националном такмичењу у Новом Саду на којем смо освојили прво место и тако се пласирали на европско такмичење у Француској. Тамо се окупило 33 тима из 16 земаља Европе, Азије, Африке и Северне Америке. Такмичење је трајало три дана, прва два дана смо играли пет квалификационих мечева и након тога осам најбоље рангираних тимова се пласирало у четвртфинале.
    Конкуренција је била веома јака, пратили смо мечеве осталих тимова, тако да сваки пут када смо сазнали против кога треба да играмо смо доносили одлуке пре меча како ће се наши роботи кретати у односу на противничке, односно мењали смо стратегију за сваки тим. Нисмо имали најбоље роботе, нисмо освајали највише поена и имали смо мањи буџет у односу на европске тимове, али смо стратегијом успели да побеђујемо.

Победа ИТ студената је подстрек за све таленте у Србији
Екипа из Србије у четвртфиналу је победила Французе, у полуфиналу Швајцарце. У финалном мечу су два пута победили руски тим „Ресет“ са Skoltech космичког центра, Института за науку и технологију из Москве. На овај начин су први пут за 19 година, колико већ наши тимови учествују на Еуробот такмичењу, донели Србији златну медаљу.

Милан додаје да се још увек не зна даља судбина победничких робота. Постоји информација да ће бити урамљени у НТ парку у Новом Саду, а уколико се то не деси, талентовани ИТ студенти ће их, у недостатку средстава, раставити и користити њихове делове за нове изазове који их чекају. Овај тријумф је одличан подстрек за младе да се баве информационим технологијама и постану успешни ИТ професионалци.

Извор: pcpress.rs

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian