У недељу увече свечаном доделом награда затворен је 47. Фест на којем је публика имала прилике да види 125 филмова подељених у неколико програмских целина од којих су две биле такмичарског карактера: Главни такмичарски програм приказао је 14 остварења, а национални програм под називом Српски филм (Србија и пријатељи) 13.

фото: Блиц

Најбољи у првој категорији ком је припала награда Београдски победник за најбољи филм је америчко остварење „Дивљина“ редитеља Пола Дејноа, одлучио је жири у саставу Горан Богдан, Нада Шаргин, Јоана Уричару, Бојан Вулетић и Сања Вејновић.

Београдски победник за најбољи филм у селекцији Српски филм отишао је Горану Радовановићу за остварење „Случај Макавејев или процес у биоскопској сали“. Ову одлуку донео је жири у саставу Јао Ванг, Лазар Бодрожа, Милан Марић, Данијел Рафаелић и Алберт Видершпил.

Награда жирија Главни такмичарски програм отишла је филму „Црни анђео“ Луиса Ортеге.

У овој категорији признање за најбољу режију понела је Надин Лабаки за остварење „Капернаум“, а за најбољи сценарио Роберто Баретић за филм “Осми повјереник”.

Најбољу женску улогу остварила је Грасијела Борхес у филму „Спокој“, а најбољу мушку улогу Матеј Земљич – „Последице“.

За најбољи деби награђен је Зан Ал Рефеза из филма „Капернаум“.

Награда жирија селекције Српски филм додељена је Ивану Марковићу, директору фотографије филма „Био сам код куће, али“.

Најбољи редитељ, по мишљењу овог жирија, био је Бобо Јеличић (филм “Сам самцат”), а најбољи сценарио написао је Миха Мацини (филм „Избрисана“). За најбољу глумицу проглашена је Снежана Богдановић за улогу у филму „Шавови“, а за најбољег глумца Тихомир Станић за улогу у филму „Делиријум тременс“. Најбољи деби у овој селекцији остварила је Барбара Векарић, редитељка филма „Алекси“.

Жири који је радио у саставу Невена Матовић, Милош Павловић и Јурица Павичић награду „Небојша Ђукелић“ доделио је филму „Шавови“, а Специјалну награду филму „Сам самцат“. Жири за доделу „Политикине“ награде „Милутин Чолић“ за најбољи филм у такмичарском програму Српски филм (Србија и пријатељи) радио је у саставу Горан Радаковић, Дубравка Лакић, Коста Ристић. Награду су доделили филму „Случај Макавејев или процес у биоскопској сали“.

Жири ФИПРЕСЦИ доделио је награду филмовима „Капернаум“ и „Шавови“, а жири ФЕДЕОРА филму „Капернаум“. Мерлинка награда за најбољи qуеер филм отишла је филму „Дивљи“.

Извор: Блиц

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian