Вечерас је у Дому културе Студентски град, затворена 16. Балканима, Европски фестивал анимираног филма.

Додељене су награде у четири категорије.

За Најбољи дечји анимирани филм, награђен је филм “Птица и кит”, Керол Фримен из Ирске.

У категорији за Најбољи студентски анимирани филм, од 46 остварења из 17 земаља, посебна признања су добили филмови: “Билешов”, Кристифера Сароуа из Немачке, “Добре намере” ауторке Ане Мантзарис из Велике Британије, филм “Жмурке”, ауторке Барборе Халирове из Чешке Републике, а награда СЕА Института, додељена је филму “Светлост”, Горана Ракића из Србије.
Главну награду у овој категорији, добио је филм “Ћерка”, Дарије Кашчеве из Чешке Републике.

Награду за Најбољи српски анимирани филм, добио је филм “Флоригами”, ауторке Иве Ћирић из Србије.

У надметању за Најбољи ауторски анимирани филм и Гран при овогодишње Балканиме, учествовало је 30 филмова из 17 земаља Европе. Посебна признања у овој категорији, добили су следећи филмови: Француски филм “Јаје” ауторке Мартине Скарпели, “Снажна љубав” Миките Љусков из Украјне. Специјално признање за сценарио, добио је филм “Понестаје ми цигарета”, Осман Серфа из Француске, а као најбољи филм за регион Југоисточне Европе проглашен је филм “Прелазак”, Игора Ћорића из Србије.
Титулу победника у овој категорији И Гран при 16. Балканиме, однео је филм “Време медведа”, ауторке Агнес Патрон из Француске

Након проглашења победника, публика је присуствовала пројекцији награђених филмова.

Током церемоније затварања фестивала, приказани су производи радионице “Вајарске технике моделовања карактера”, која је трајала четири дана у оквиру овог фестивала, а током које је Стеван Живков, мајстор класичне анимације, полазнике обучавао како могу извајати свој модел за цртање, уз помоћ биолина, папира и других доступних материјала.

Публика је такође имала прилику да посети радионицу “24 сата цртања стрипа”, која се по први пут организује у Србији И то у Галерији Дома културе “Студентски град”, а траје 24 сата и то до недеље 6. октобра до 13 часова.

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian