Фондација Петља је објавила Јавни позив намењен студентима треће и четврте године основних студија друштвено-хуманистичких наука и мастер студентима друштвено-хуманистичких наука да се пријаве на Зимску школу отворених података.
Рок за пријаву је 26. јануар 2020. године.

Основни циљ Зимске школе је да анимирано и припремимо будуће економисте, правнике, филологе, социологе, филозофе, антропологе, историчаре, новинаре, педагоге, психологе, андрагоге, учитеље, политикологе и друге за то да вештина аргументације и доношење закључака засновано на подацима представља нешто што ће им требати без обзира да ли ће након завршетка студија наставити да граде своју каријеру у науци, образовању или привреди.

Програм једномесечне Зимске школе је замишљен као комбинација предавања уживо и самосталног проласка кроз онлајн материјале на Петљиној платформи. Полазници ће се упознати и са основним концептима програмског језика Python и интерактивног окружења за израчунавања Jupyter а цео програм је конципиран тако да полазници од првог часа и сами раде на одређеним скуповима података. Број полазника на Зимској школи је планиран да буде између 25 и 30.

Рок за пријаву на Зимску школу је недеља, 26. јануар 2020. године до 20 часова. Све информације о пројекту, предавачима као и пријавни формулар се налазе на следећој страници: https://petlja.org/projekti/Podaci.

Зашто се на Зимској школи бавимо отвореним подацима и основама програмирања и зашто баш са студентима друштвено-хуманистичких наука?

Поред тога што је подизање алгоритамске писмености основна мисија нас у Фондацији Петља, препознајемо да је једна од карактеристика доба у коме данас живимо то да смо све више окружени подацима у свакодневном животу и у професионалном раду. Данас се од нас очекује да умемо самостално да употребимо податке и на основу њих донесемо одређене одлуке.

Желимо да студенте друштвено-хуманистичких наука упознамо са трендом да се у анализи података користе окружења заснована на скриптним програмским језицима, као што је Јупyтер, да им покажемо и да их научимо како да одређен скуп података анализирају, донесу одређене закључке и те закључке представе. На тај начин код студената се развија и алгоритамска писменост која у свету који иде ка све већој аутоматизацији послова ће им бити потребна вештина.

Пројекат Зимска школа отворених података за студенте друштвено-хуманистичких наука је подржан од стране пројекта Отворени подаци – отворене могућности, који спроводе Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Програм Уједињених нација за развој, уз подршку Светске банке и Фонда за добру управу Уједињеног Краљевства.

Извор: najstudent.com

Banner Content
Tags:

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian