Уручењем годишњих награда и премијером представе „Идеалан муж“ Оскара Вајлда, у адаптацији и режији Предрага Штрпца, Београдско драмско позориште ће 20. фебруара обележити свој Дан.

фото: Крстарица

Штрбац је, подсетивши да је реч о класику светске књижевности који никога није остављао равнодушним, рекао да је „Идеалан муж“ чудна прича са елементима комедије, трагикомедије и фарсе.

„То је прича о свим маскама које носимо цео живот. Шекспир у комаду „Како вам драго“ каже да је цео свет позорница где сви људи и жене глуме, свак се појави ту и оде, одглуми у свом животу многе улоге. Тако и ликови у овој представи показују сву своју дволичност“, истакао је Штрбац на данашњој конференцији за новинаре.

Вајлд је написао дело „Идеалан муж“ 1895, пола године пре него што је отишао у затвор због „наказног понашања“, с обзиром да је тада било забрањено бити у хомосексуалној вези, док његов љубавник „плаве крви“ није трпео никакве санкције.

„И то је пример непотизма. Наша представа се на разним нивоима бави маскама – како се представљамо у јавности, маскама које људи показују својим пријатељима, маскама које су још интимније и које показују својим најближима. Мени је најзанимљивије било да видимо шта се дешава када останемо сами са собом и погледамо се у унутрашње огледало скидајући ту последњу, најинтимнију маску и запитамо се шта ли се налази испод ње“, рекао је Штрбац и додао да су место и време представе „универзална данашњица“.

Лепршаво, готово, водвиљски, Вајлд се поиграва тезом да савршени мушкарац ипак има мане, да ничија прошлост није блистава, без мрља и кроз питање какав би онда био идеалан муж, бави се друштвеним лицемерјем и дотиче се питања корупције у вишим круговима, те јавне и приватне части политичара.

Милица Милша, чији лик – госпођа Чивли не бира средства да дође до свог циља и која покреће целу причу, каже да такви ликови постоје и данас.

„Ова прича постоји одвајкада и никада неће проћи, избледети. Увек ће бити свих ових ликова. То су карактери и ситуције који су исти током целе историје. Сценографија показује да ми заправо желимо да представимо само назнаке простора у коме се налазимо, да би показали да смо сви ми у излогу, на некој модној писти, па и маскенбал је ту да покаже да сви ми носимо и скидамо маске“, објаснила је Милша, нагласивши да ће сви са представе изаћи са питањем у каквоим свету данас живимо.

Бранко Јанковић, који игра сер Роберта Чилтерна, наглашава да идеалан муж постоји само у фикцији, да у стварном животу може само да се тежи томе.

„Расцеп између жене која има прохтеве и болесне амбиције и каријеризма води ка томе да он због жеље да буде идеалан улази у различите ситуације које су и апсурдне и комичне и тривијалне. Када се скину маске заправо се види да је све то јад и чемер и мислим да је то врло актуелно у данашњем времену“, истакао је Јанковић.

У представи играју и Татјана Кецман, Александар Јовановић, Бора Ненић, Станислава Николић, Нада Мацанковић, Јадранка Селец, Добрила Илић, Владимир Керкез, Никола Малбаша и Драгиша Милојковић.

Сценограф је Марија Калабић, костимограф Драгица Лаушевић, музички сарадник Љубомир Ћустић, лектор Дејан Средојевић, за сценски покрет је задужен Игор Грекса.

Прва реприза је 22. фебруара.

Извор: Крстарица

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian