Факултети у саставу Универзитета у Београду организоваће наставу у мањим групама студената, у складу са одлуком надлежних о забрани окупљања у затвореном простору како би се спречило ширење новог корона вируса.

Ректорка УБ проф. Иванка Поповић каже да се забрана окупљања у затвореном простору, за групе веће од 100, односи и на предавања којима присуствује велики број студената, те да су на данашњој седници Сената о томе како да се настава реорганизује.

– Дали смо препоруке да се ради и онлајн, електронским путем, где је то могуће – рекла је Поповић и навела да су препоруке дате како би се умањио ризик од ширења новог корона вируса и заштитили студенти.

Она је рекла да ће УБ пратити препоруке и одлуке Владе Србије и реаговаће брзо.

Факултети су затражили мишљење Министарства просвете да ли могу да одржавају седнице наставно-научног већа којима присуствује више од 100 људи. Ректорка појашњава да је на појединим факултетима неопходно да се одрже седнице наставно-научног већа, али да са друге стране нико не жели да угрози било чије здравље.

– После консултација са Министарством, упутићемо препоруке свим факултетима, како да поступе везано за састанке већих група запослених на факултетима – навела је она.

Декан ЕТФ проф. Мило Томашевић каже да ће тај факултет делити студенте у мање групе за предавања, како би се смањила могућност ширења вируса.

Већ данас факултет ће послати обавештење професорима, размотрити ситуацију појединачно по предметима и тамо где има више од 100 студената поделити у мање групе.

– Применићемо и друге мере везане за наставу, а биће и појачане хигијенске мере – навео је он.

Томашевић додаје да ће сва путовања професора и студената која нису неопходна бити одложена, као што је то урађено у случају многих конференција и конгреса.

Проректор за међународну сарадњу УБ проф. Ненад Зрнић истиче да је препорука наставници и студентима да не путују на студентске и стручне размене.

– Обавештени смо од партнера да неће примати наше студенте на размену до краја априла – рекао је Зрнић.

Он је појаснио да су планиране размене студената, изн претходног циклуса, требале да буду обављене до 31. маја, а да су из Пољске добили информацију да ће рок вероватно бити продужен рок до 31. јула, можда и до краја школске године.

Извор: Telegraf

Banner Content
Tags:

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian