Деца која су имала строгу мајку перфекционисту, која је од њих увек захтевала само најбоље, као одрасли чешће имају проблема са алкохолом, показало је једно истраживање у САД.

Алкохолу такви појединци прибегавају како би се носили с депресијом узрокованом тиме што нису савршени, открило је ово истраживање, преноси Аваз.

Између осталог, истраживаци с Државног универзитета Аризона открили су и да ће студенкиње које су имале ауторитарне мајке, али не и очеве, постати перфекционисткиње.

То не само да доприноси депресивним стањима, него подстиче и алкохолизам.

У студији је учествовало 419 студената који су просечно имали око 20 година.

Студентима су постављана питања о родитељима, а морали су оценити висину властитог перфекционизма, објаснити разлоге конзумирања алкохола и колико су попили у различитим приликама, али и одговорити примећују ли код себе симптоме депресије.

Истраживање је открило да одступање од перфекционизма код неких студената рађа уверење да не испуњавају високе стандарде које имају, које су сами створили или су им наметнули родитељи, поготово мајка.

Ако је отац био ауторитаран, односно строг, то није утицало на депресивне симптоме код студената или претерану употребу алкохола.

Строг одгој, сматра се спровођењем строгих правила која се, ако се не поштују, кажњавају посрамљивањем и осталим облицима казни те недостатком топлине.

Перфекционизам је јако потцењена конструкција која итекако утиче на здравље, напомињу истраживачи.

Проузрокује не само социјално искључивање него и опсесивно компулзивни-поремећај, поремећаје у исхрани, стрес, а може довести и до самоубиства.

Потреба да будете савршени у очима других дословно може бити штетна за ваше здравље.

Строги родитељ који постављају високе захтеве пред своје дете могу несвесно створити ситуацију у којој дете постаје превише зависно од тог родитеља. Када је родитељ стално укључен и учествује у свим активностима и одлукама детета, оно само неће стећи вештину потребну за самостално доношење одлука.

Комбинација строгости и превише заштитничког родитељства је недостатак емпатије између родитеља и детета.

Као одговор на нереална и превисока очекивања родитеља деца често постају несрећна, повучена, па чак и агресивна.

Престроги родитељи имају велики утицај на дететову самодисциплину и одговорност, сматрају стручњаци.

Такође је уобичајено да строго родитељство ствара код деце отпор према одговорности. Тај отпор настао је из осећаја недостатка контроле.

Извори: novosti.rs

Banner Content
Tags: , , , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian