Катедра за српски језик на Филозофском факултету у Будимпешти има изузетно дугу традицију, а упис нових студената почеће већ у фебруару. Услови су исти за све заинтересоване, па се, као и ранијих година, учекују и гости из Србије.

Универзитет „Етвеш Лоранд“, скраћено ЕЛТЕ, најстарији је и најпознатији у нашем северном суседству. Основан је још далеке 1635. године у (сада) словачкој Трнави захваљујући преданом раду језуитског свештеника Петера Пазмања, а пресељен је век и по касније, најпре у Будим, па у Пешту. Од 1950. носи име познатог мађарског физичара, барона Лоранда Етвеша, и тренутно је на његових осам факултета уписано нешто више од 25.000 студената на основним, мастер и докторским студијама.

фото: rtv.rs

Катедру воде двојица тамошњих наших професора, Драган Јаковљевић и Александер Урком, а помаже им и једна лекторка из Београда.

„Будимпештанска славистика има традицију дужу од 150 година, а ако гледамо само српски језик, онда око једног века. Ова катедра, пак, постоји од 1992. године“, изјавио је за РТВ професор лингвистике Урком.

На њој се изучавају сви предмети уобичајени за филозофске факултете, али се, природно, највећа пажња посвећује спском језику, историји српске књижевноси од давнина до савремене, затим општој историји и култури.

Према речима нашег саговорника на Катедри се тренутно налази „задовољавајући“ број студената, конкретно пет до десет на свакој години, а интересовање је све веће. Међу њима највише је Срба и Мађара са обе стране заједничке границе, састав је прилично неуједначен, што понекад ствара потешкоће у настави.

Студије трају три године, плус две за оне који желе мастер дипломе. Уписни рокови су другачији од уобичајених, не обављају се у септембру и октобру, већ у – фебруару.

Извор: rtv.rs

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian