Министарство за европске интеграције расписало је наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања Србије Европској унији (ЕУ).

Циљ је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Србије у Унији.

фото:pixabay

Радови би требало да одговоре на једно од пет питања – шта после 70 година од Шуманове декларације, 30 година од Париске повеље за нову Европу и 20 година од Миленијумске декларације Уједињених нација значи солидарност у ЕУ, зашто ЕУ подржава постизање одрживог развоја Србије и може ли европски зелени договор за Западни Балкан убрзати наше достизање циљева одрживог развоја до 2030. године.

Питања на која би студенти требало да одговоре је и о способности ЕУ да одговори на изненадне глобалне кризе и ризике изазаване епидемијама и природним катастрофама, какву будућност Европе желети за Србију и који су нови фактори и изазови у процесу приступања Србије ЕУ.

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 85.000, 55.000 и 35.000 динара.

Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме.

Конкурс је отворен за студенте програма основних академских студија и програма мастер академских студија свих универзитета у Србији.

Рок за слање радова је 9. августа, наводи се у саопштењу.

Извор: Данас

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian