Сви студентски домови у Београду спремни су за повратак студената од петка, 15. маја од 7.30 часова. У складу са тим, Установа Студентски центар „Београд“ преузела је све неопходне мере за њихов безбедан повратак, док су сви објекти, за време двомесечне паузе, свакодневно хигијенски одржавани и више пута детаљно дезинфиковани.

фото: sc.rs

У складу са испитним и наставним плановима, сви факултети и високе струковне школе достављају спискове студената који имају обавезе на матичним установама и који се на основу тога могу вратити у студентске домове. Из Установе СЦ „Београд“ апелују да студенти који имају обавезе на факултету или високој струковној школи, а нису сигурни да ли се налазе на достављеним списковима, конктактирају своје високошколске установе. Како би студентима било омогућено да свој повратак што лакше ускладе са осталим обавезама,
домови ће радити и током предстојећег викенда.

Такође, од 15. маја почеће са радом и студентски ресторани: „Студентски град”, „Карабурма”, „Патрис Лумумба”, „Рифат Бурџовић”, „Земун”, „Вождовац”, „Краљ Александар I” и „Кошутњак”.

Иако је ванредно стање окончано, епидемиолошка ситуација налаже придржавање свих прописаних мера превенције. Сходно томе, свим станарима студентских домова саветује се да се придржавају општих хигијенских мера надлежних органа, да поштују прописану физичку дистанцу и да се, у складу с препоруком Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у студентске домове врате искључиво уколико имају испитне обавезе, лабораторијске или практичне вежбе. 

Установа СЦ „Београд“ ће и у наредном периоду наставити да спроводи све прописане мере, а још једном апелује на студенте да буду одговорни и да се, зарад свог и здравља свих људи у њиховом окружењу, придржавају мера попут избегавања блиских контаката, редовног прања руку у складу са препорукама стручњака, коришћења „дезинфекционих баријера” за обућу, као и одржавања хигијене животног и радног простора. Истовремено, у студенским домовима су до даљег забрањене посете, преноћишта и славља у студентским собама.

Све детаљне препоруке студенти могу пронаћи на сајту Установе СЦ „Београд“, а у случају да примете повишену телесну температуру, суви кашаљ или посумњају на било који од симптома вируса COVID-19, студенти се могу јавити лекарима Респираторне амбуланте Студентске поликлинике (Проте Матеје 29), а потом и управи свог студентског дома.

Дежурни лекари Студентске поликлинике су доступни 24 часа дневно на броју телефона 063/359-284.

Отварање граница 

Србија ће отворити границе за проток људи у потпуности од 1. јуна, али са четири земље из окружења, пренео је данас „Блиц“. У потпуности ће се либерализовати кретање са Северном Македонијом, Албанијом, БиХ и Црном Гором, пише „Блиц“.

Таква одлука је донета јер ниједна од ових земаља није била жариште корона вируса. Донета је најпре због студената из Републике Српске и Црне Горе.

За грађане који долазе у Србију потребан тест на корону, изузета деца до 12 година.

Грађани који долазе у Србију из иностранства морају имати негативан ПСР тест на корону, а они који га немају мораће да проведу 14 дана у кућној изолацији, одлучено је  на седници Кризног штаба.

Ова мера биће на снази до 31. маја, а након тога у зависности од епидемиолошке ситуације процениће се да ли ће се мера ублажавати.

Извор: Студентски центар Београд и РТВ

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian