Застава Србије ускоро ће се завиорити испред седишта ЦЕРН-а у Женеви, када наша земља и званично постане 23. стална чланица ове престижне научне организације. Осим научника, студената и докторанада, са ЦЕРН-ом сарађују и бројне домаће компаније, поготово оне које су упућене на индустрију и технолошки развој, каже професор Петар Аџић, председник државне комисије за сарадњу са ЦЕРН-ом и представник Србије у Савету ЦЕРН-а.

фото: eiroforum.org

„Држава би требало да искористи ову могућност заиста, пре свега, посредством способних индустријских комапанија које би требало да конкуришу за одређене послове на пројкетима ЦЕРН-а, да у значајној мери врате цену или део чланарине која се плаћа, плус искуство које стекну“, каже Аџић.

Око осамдесет стручњака из Србије тренутно је ангажовано у ЦЕРНУ – истраживачи Института за физику, Института „Винча“, Физичког факултета и Новосадског универзитета.

Чланство у овој организацији од вишеструке је користи и за студенте и за докторанде. О томе како је оно финансијски регулисано, каже да се не може наћи ниједну истраживачку институцију која ће бити задовољна са финансирањем.

„Не само у нашој земљи него и у инострантву. Онај новац који добијамо на основу пројеката, конкретније директних материјалних трошкова, није довољан, ми га користимо, али главни, најважнији део за наше најмлађе члавове и сараднике који раде докторате, углавном обезбеђујемо на основу билатералних споразума истраживачких тимова, партнерских с којима радимо и из буџета ЦЕРН-а“, истакао је Аџић.

Зато су и потребна већа издвајања за науку.

Извор: rts.rs

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian