Стрес током студирања може се смањити уколико проводите више времена са животињама, показује једно америчко истраживање. Све више универзитетских кампуса одлучује се да у понуду уврсти и дружење са терапеутским псима.

Патриша Пенди са универзитета у Вашингтону каже је њена студија „дружење са псима“ помогла многима да се ослободе стреса.
Истраживање у коме је учествовало 300 редовних студената показало је да им дружење са псима помаже да се осећају опуштено и прихваћено. Већина је рекла да су им пси помогли да се боље концентришу и да запамте градиво.

„Студенти који имају проблема са менталним здрављем су највише изложени ризику и управо они имају највећу корист“, каже Пендри.

Студију је подржала групе Марс, која финансира и помаже животиње, болнице за животиње, хируруге. Тренутно у америчким универзитетским кампусима има 1.000 терапијских љубимаца.

У Великој Британији, универзитет Бакингем, Колеџ Лондон, Кембриџ, Нотингем Трент, Лондон Метрополитан и Сванси такође имају псе које помажу студентима да се ослободе стреса.

Претходно истраживање је показало да мажење са кућним љубимцима може смањи ниво хормона стреса.

„Изгледа да постоји нешто специфично у вези са смањењем анксиозности приликом мажења са животињама“, каже Пендри.


„Да ли у потпуности разумемо како ово функционише? Па и не“, каже професорка Ненси Џи, психолошкиња са државног универзитета у Њјујорку. Она каже да су се ученици осећали смиреније и да су се више дружили с другима. Професорка додаје да и само гледање у животињу може да донесе лепо расположење.

Извор: Danas

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian