Непроспавана ноћ пре испита готово да се подразумева код већине студената. Стручњаци, међутим, напомињу да је добар сан пред проверу знања један од кључних фактора успеха. Осим редовног одмора, веома је важан и квалитет сна.

Студенти који довољно спавају чешће добијају боље оцене на испитима од својих неиспаваних колега, показују резултати истраживања спроведеног на Институту за технологију Масачусетс.

Иако многи сматрају да је неопходно поновити градиво у ноћи пре испита, стручњаци су утврдили да су, чак и када су мање учили, академци који су себи приуштили довољно сна пре провере знања, добијали боље оцене и имали израженију концентрацију, али и боље презентовали усвојено градиво, нарочито уколико су и претходно имали устаљени распоред одласка на починак.

Осим редовног спавања, веома је важан и квалитет сна, јер памћење одржава свежим, поспешује систематизацију меморисаних чињеница и повезивање наученог.

Студијом је обухваћено више од 100 испитаника, сви су били студенти и имали су различите животне навике, а анализом постигнутих успеха на испитима успостављена је веза о утицају квалитетног и редовног сна на добијене оцене.

Извор: РТС

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian