Млада научница са новосадског Технолошког факултета др Јелена Владић добитница је престижне награде  Danubius Young Scientist Award за 2018. годину.

Blic

Фокус њеног истраживања је екстракција биоактивних једињења из лековитог биља, споредних производа прехрамбене индустрије и микроалги.

Како то у пракси изгледа објашњава нам Јелена Владић. Према њеним речима, већина нас користи чајеве од лековитог биља, јер очекујемо да управо чајеви покажу благотворно дејство на наш организам и да нам помогну уколико имамо неку здравствену тегобу.

– Управо то благотворно дејство се приписује активним супстанцама које су присутне у лековитом биљу. Дакле, управо лековито биље и активни вредни састојци који се могу изоловати из биља јесу један од основних предмета истраживања којим се бавимо на Технолошком факултету и то у лабораторијама које се налазе у оквиру студијског програма фармацеутско инжењерство – прича нам наша саговорница.

Додаје да су на новосадском Технолошком факултету истраживања усмерена на проналажење начина за ефикасно издвајање управо ових значајних активних једињења, али не само из лековитог биља већ и из осталих природних извора односно сировина.

– Традиционални поступци који се још примењују с тим циљем, махом у фармацеутској и прехрамбеној индустрији, углавном подразумевају употребу токсичних растварача, дуг период потребан за производњу, велики утрошак енергије, а веома често овакав финални производ је ниског квалитета и малог приноса. Наша истраживачка група се бави применом савремених поступака екстракције којима се превазилазе сви поменути недостаци традиционалних поступака при чему су производи односно добијени екстракти или изолати у потпуности безбедни за животну средину и здравље људи поручује Јелена.

Наша саговорница каже да прехрамбена индустрија генерише велику количину отпада и споредних производа у току производње својих финалних производа, а неки од примера су коре цитруса заостале након цеђења, коштице шљиве и кајсије и материјал заостао након пресовања сировина које се користе за добијање уља.

– Веома често та врста отпада садржи биолошки значајне компоненте, но услед недовољних научних сазнања, неинформисаности, као и неадекватне технологије за прераду, ова врста материјала остаје неискоришћена и третира се као отпад. Материјал који заостаје након цеђења уља, рецимо, одличан је извор протеина, док је материјал који заостаје након цеђења ароније фантастичан материјал за изоловање антоцијана, једињења која поседују цео низ биолошких активности. Наш истраживачки тим бави се проналажењем ефикасних решења и адекватних технологија чијом применом ова значајна једињења могу бити изолована и преведена у нове производе – прича нам млада научница.

Подсетимо,  Danubius Young Scientist Award се додељује од 2011. младим научницима Дунавског региона за изузетна достигнућа у подручју њиховог истраживања. Критеријуми доделе награде укључују научну изврсност и иновативан приступ у академском раду, тематску релевантност научног рада за питања/проблеме Дунавског региона, значај истраживања у међународним оквирима, потенцијал научника, укљученост у међународне научноистраживачке организације и сарадње, дисеминација научног знања.

 

Лековити кекс, чоколада и лизалица

Постоје бројни функционални производи у које се након екстракције добијена једињења могу инкорпорирати, каже Владићева.

– Производи које ми добијамо у нашој лабораторији су углавном у форми течних и сувих (прашкастих) екстраката. Као такви они већ представљају готове производе, а могу и да се инкорпорирају у друге производе. Примери неких готових производа које добијамо су биљне капи, тинктуре, таблете, капсуле, инстант чајеви. Међу занимљивијим прехрамбених производима који се могу обогатити сувим екстрактима које развијамо и креирамо су: кекс и чоколада обогаћени нпр. екстрактима лековитог биља или микроалги чиме се повећава унос антиоксиданата, лизалице са екстрактима лековитог биља које утичу на смирење кашља, или за јачање имунитета – објашњава наша саговорница.

 

Извор: Блиц

 

 

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian