Музиколошки институт Српске академије наука и уметности обележио је  70 година постојања Свечаном академијом у Свечаној сали САНУ.

Танјуг

На почетку свечаности присутнима се обратио председник САНУ, академик Владимир Костић, који је напоменуо да је Институтима САНУ припала дужност да буду кључни, критични чувари и место процене наших сећања, наше актуелне позиције и жива места размене са светом.

– Такав је случај и са Музиколошким институтом САНУ. Данашњи слављеник прешао је 70 плодних година од свог оснивања када је њиме руководио академик Петар Коњовић. Ових дана читао сам текст Драгутина Гостушког о успостављању у будјењу музичког живота у полунезависној Србији. Било ми је занимљиво да сазнам како су ти први кораци музичког живота били испреплетани са свим другим корацима у животу Србије, било да су културни, цивилизацијски, политички… Музика је била део живота младе државе и део њеног система вредности. Ни данас не може бити другачије – казао је Костић.

Након Костића окупљенима се обратио и Виктор Недовић државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Недовић је напоменуо да су млади истраживачи, наука и нове технологије… кључни појмови у којима се преплиће рад Музиколошког института и активности Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

– Наше Министарство пружа подршку истраживачком раду Музиколошког института нарочито у реализацији пројекта „Идентитет српске музике од локалних до глобалних оквира…“ који је део ширег пројекта које се зову „Музиколошка истраживања“. Имамао 6 младих истраживача који су преко конкурса нашег минсистарства примљени у Музиколошки институт што је важно за даљи рад ове важне институције – казао је Недовић.

Додао је да ће Министарство које представља и у будућности подржавати деловање Музиколошког института.

Директорка Музиколошког института САНУ, Катарина Томашевић истакла је да је у јавности институт којим риководи важио за патуљасти.

– Та процена јавнсоти била је заснована на чињеници да је тек седам истраживача било запослено у Музиколошком институту САНУ. Данас нас је укупно 19…Посебно сам поносна на седморо малдих истраживача приправника, најбољих у својим генерацијама – казала је Томашевић и напоменула да се од почетка рада института па све до данас није променила чињеница да је нема могућности за запослење библиотекара.

– Наш библиотечки фонд је један од најбогатијих у региону и очекујем да ћемо у најскоријој будућности на позитиван начин разрешити ово важно питање. У највећој мери ми се трудимо да одржимо корак са процесима дигитализације као технолошке нужности у савременом свету – казала је Томашевић.

Према њеним речима сарадници Музиколошког института САНУ често учествују у раду Вукове задужбине, чести су гости у програмима Културног центра Београда и сарадјују са свим кључним архивима и библиотекама у земљи.

– Издвојила би и заједнички пројекат са Радио Београдом чији су плод три репрезентативна издања из едиције „Пробудјени архив“ са антологијским снимцима Петра Коњевића и Стевана Стојановића Мокрањца“ казала је Томашевић и напоменула да су сарадници института учествовали у више од 200 медјународних скупова – казала је Томашевић.

На самом крају прославе, под насловом „Концертантна музика савремених српских композитора“, биће одржан концерт 5. децембра у Великој дворани Коларчеве задужбине.

Тада ће наступити Камерни оркестар Гудачи Св. ДЈордја и еминентни солисти виолиниста Срдјан Грујић, виолиста Љубомир Милановић и гитариста Зоран Анић , предводјени једним од водећих светских диригената своје генерације, Владимиром Куленовићем.

На програму су дела композитора – академика: Љубице Марић, Ивана Јевтић и Властимира Трајковића и светска премијера композиције Цонцерто преципитато за виолу, виолину и гудаче истакнутог композитора Вука Куленовића.

Овај концерт означиће завршницу прослављања великог јубилеја Музиколошког института САНУ.

 

Извор: ТАНЈУГ

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian