Национално такмичење у роботици Еуроробот 2019 организовано је у Ректорату Универзитета у Новом Саду. Победници такмичења представљаће Србију на финалном такмичењу и Француској.

„Тема овогодишњег такмичења је Фабрика атома, посвећена успомени на Мендељејева, јер је ова година година годишњице његовог Периодног система. То раде роботи по терену, врло сложене ствари, потребно је да изаберу одговарајући елеменат, сортирају га на тачно одређена места и низ других задатака имају. Једна врста тимова ради робота као свој испитни задатак. Друга врста тимова су они, где студенти који су претходно већ били на такмичењу, својевољно дођу и раде. То су заљубљеници, они нема шта да се саветују, они то све знају“, каже професор Факултета техничких наука Бранислав Боровац.

фото: rtv.rs

Један од финалиста овогодишњег такмичења објашњава да су роботи данас имали задатак да сортирају пакове, који заправо представљају атоме и у том задатку роботи су били потпуно аутономни, нико њима није управљао.

„Највећи проблем је док тестирате и правите робота, ви то све радите док немате противника. Тек на такмичењу долази до сукобљавања са другим роботом, траже се најоптималније путање. Та аутономност значи додати неку памет роботу, да он сам одлучи шта је за њега најкорисније, да уради у том тренутку“, објашњава Ђорше Новаковић, студент докторских студија и асистен на ФТН, део тима Мемристор.

Желимир Тришић, део је тима финалиста Националног такмичења у Новом Саду, који је прошле године освојио четврто место на Европском такмичењу у Француској.

„То искуство нам је много значило. Сада у тиму имамо 12 људи. Сам процес израде робота трајао је осам месеци, који је био мучан и напоран, спавали смо пет сати дневно и највише времена проводили на факутлету“, каже Желимир Тришић.

Извор: rtv.rs

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian