На завршној церемонији у Нишу, овог викенда је завршена прва Академија омладинског предузетништва у организацији Асоцијације за афирмацију културе. Победу, као најуспешнији нови предузетнички пројекат, однео је тим из Новог Сада, који је током двомесечног АОП програма развијао и унапредио идеју о мобилној апликацији за наручивање хране и пића у ресторанима и осталим угоститељским објектима под називом „Tap2Taste“.

„Пријавили смо се на АОП као апсолутни почетници у предузетништву, свега месец дана од формирања тима, а након што смо прошли програм можемо да кажемо да смо потпуно трансформисани и компетентнији да изнесемо своју идеју испред инвеститоре, као и да пласирамо своју идеју на тржиште“, изјавио је Милан Жикић из победничког тима „Tap2Taste“, који је идеју за бизнис добио из књиге.

„Наиме, 2016. добио сам књигу ‘Сервис хране и пића’ од професорке са којом сарађујем. У књизи професорке Сњежане Гагић један део био је посвећен технолошким иновацијама које ће бити заступљене у будућности, радило се о дигиталном јеловнику. Већ наредне године покушао сам да реализујем идеју, али нисмо успели у томе, јер није био прави моменат. Међутим, радећи у разним хотелима широм света, увидео сам да су телефони постали неизоставни део живота гостију. Тако сам и схватио да је сада прави моменат. Ове године сам почео да окупљам тим компетентних људи, који су способни да овако нешто изнесу на тржиште. Након неколико месеци истраживања и рада на апликацији, приближавамо се лансирању које је планирано за следећу годину. У току Академије смо имали апсолутну подршку ментора из разних области, који су и сами доживели успех у својим предузетничким подухватима. Подршка као и савети су нам дали ветар у леђа да наставимо још боље, а и да на крају победимо“, објашњава Милан.

Академија омладинског предузетништва је бесплатан едукативни програм намењен младим предузетницима из целе Србије који желе да се покрену, створе и унапреде свој посао или идеју, те желе да уче од најбољих. АОП обухвата серију семинарских предавања, рад с менторима приликом израде бизнис планова и завршну церемонију, на којој се представљају разрађене пословне идеје од стране тимова учесника и проглашава победник.

„Покренули смо едукативни програм Академије омладинског предузетништва, јер желимо да на једном месту окупимо најбоље људе који ће предузетницима дати сва конкретна знања која су им потребна на путу подизања приватног бизниса. Наш циљ је да кроз знање подупремо њихову самоодрживост и повећамо могућност њиховог успеха на тржишту.“, рекао је је Андреј Баланч, извршни директор АСК-а.

„Веома смо задовољни интересовањем и повратним реакцијама о самом едукативном програму које смо добили од учесника. Тимови су показали креативност и велику жељу за учењем. Сви су бележили видан напредак од првог дана Академије, па до крајњих презентација које треба да их спреме за представљање своје идеје инвеститорима и потенцијалним клијентима. Већ радимо на идејама за следећу годину, тако да позивамо све младе предузетнике који желе да раде на свом знању да се опробају следеће године. АОП је у потпуности бесплатан програм за све тимове учесника, све што је потребно је да се пријаве кад дође време за то“, истакла је Марија Демировић, пројектна менаџерка АОП-а.

Током прве генерације АОП-а, учесници су имали прилику да стекну конкретна знања из области писања и осмишљавања бизнис плана, истраживања тржишта, маркетинга и промоције, основа пословања, правног оквира пословања, финансија, праћења токова трошкова и прихода, инвестирања, финансијских анализа, почетног капитала и презентовања пословних идеја. Кроз семинарски део који је ове године одржан у Вршцу, могли су да чују искуства и савете еминентних стручњака међу којима су: проф др Весна Дамњановић (оснивач Case Study Club-а са Факултета организационих наука), Анте Лучић (предузетник и консултант), Александар Јаковљевић (програмски директор АСК-а), Данило Грбовић (предузетник и експерт за комуникације ), Владимир Радовановић (саветник за мала и средња предузећа у Привредној комори Србије), Анђелија Ђорђевић (председница Case Study Club-а, ФОН), Тамара Јовановић (стручна сарадница за интерне комуникације и друштвено одговорно пословање, ЕРСТЕ банка), Богдан Петровић (предузетник и оснивач BRIGHT finance club-а), Милош Јанковић (менаџер за комуникације Цаталyст), као и Марија Мажић (country менаџерка, Reach for Change).

Академију омладинског предузетништва организује Асоцијација за афирмацију културе, а финансира Министарство омладине и спорта, уз подршку Амбасаде Краљевине Данске.

 

Извор: najstudent.com

Banner Content
Tags:

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian