Будући студенти још данас и сутра предају документа. Традиционално, кандидати су највише заинтересовани за Факултет организационих наука, а ове године пријатно изненађење по интересовању студената представљају и Стоматолошки факултет, Машински и Математички факултет, каже проректор за наставу Универзитета у Београду Петар Булат.
Стоматолошки факултет, у извесној мери, представља изненађење када је у питању број пријављених кандидата у односу на број расположивих места – три кандидата на једно место, каже проректор за наставу Универзитета у Београду Петар Булат.
Као што је био случај и претходних година, Факултет организационих наука водећи је по укупном броју пријављених кандидата.

„Али, ако гледамо број кандидата који се пријавио у укупном броју, ако занемаримо број расположивих места, онда је опет Факултет организационих наука на првом месту – непуних 2.000“, каже проректор за наставу БУ и додаје да су будући студенти традиционално заинтересовани и за Медицински факултет, фармацију и Електротехнички факултет.

Поред Стоматалошког факултета, позитивно изненађење је и Машински факултет који је према интересовању будућих студената, готово у рангу са Електротехничким факултетом, каже Булат и додаје да је за то најзаслужнија промоција и прилагођавање програма.

„Ове године дисциплине које воде неким конкретним занимањима доминирају. То су техничке и биомедицинске науке“, каже Булат и додаје да је велико интересовање за Математички факултет ове године пријатно изненађење.

На Универзитету у Београду биће примљено непуних 9.600 студената на буџет, а око 15.000 укупно, каже Булат и истиче да ће најтраженији факултети врло мало или нимало повећавати квоте с обзиром на то да су квоте одређене акредитацијом факултета, кадром и простором као и да сам процес надлежне институције строго прате.

Булат каже да се резултати пријемног испита неће признавати на другом сродном факултету.

Цене пријемних испита крећу се од четири, па до 14.000, 15.000 динара, као и претходних година. Проректор за наставу БУ истиче да су високи трошкови неких пријемних испита оправдани, и као пример највеће цене пријемног наводи ДИФ који је у обавези да организује програм физичке спремности, што оправдава овај трошак.

Новина је и да је од 31 факултета, пет факултета подигло цене школарине, при чему је раст цене на неким факултетима занемарљив, каже Булат.

„Трошкови живота расту, трошкови акредитације порасли су неколико пута у односу на претходни период. С друге стране, ми говоримо о самофинансирајућим студентима који идуће године могу постати буџетски“, закључује проректор за наставу БУ Петар Булат.

 

Извор: РТС

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian