Прва државна или велика матура за гимназије и средње стручне школе биц́е одржана у јуну 2022. и факултети ц́е је признати за упис уместо пријемног испита, коначна је одлука Министарства просвете Србије. Како је потврђено у Министарству, полагање матуре која је била предвиђена за школску 2020/2021, померена је за годину дана како би све припреме биле успешно урађене.

„Поред сертификационог карактера, то јест добијања потврде о завршетку средњег образовања, државна матура ц́е имати и квалификациони карактер за све ученике који желе да наставе школовање“, кажу у Министарству. Наводе да ц́е се факултети унапред определити за ниво одређених предмета, обавезних или изборних, а некима, као што су уметнички, биц́е остављена могуц́ност да врше додатне провере вештина и знања.

У Министарству је речено да ц́е средњошколци имати више пробних испита, односно два пилот-пројекта, у мају ове и мају следец́е године, а пробни испит биц́е спроведен и у марту или априлу 2022. Према ранијим најавама, тест на државној матури имац́е 40 задатака, од тога ц́е 10 бити са основног нивоа, 20 са средњег и 10 са напредног нивоа, а испит ц́е трајати четири сата и биц́е одржани истовремено.

Извор: АЛО

Banner Content
Tags: , , , , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian