Када бисмо данас рангирали универзитетске кошаркашке лиге широм света несумњиво је да би NCAA однео убедљиву победу по питању квалитета. Велики број момака се одлучи да своју каријеру гради управо „преко баре“ у нади да ће једног дана светла великих европских или америчких кошаркашких позорница бити упрета управо у њих. Међутим, има и оних играча који изаберу нешто другачији пут. Немања Милошевић је двадесеједногодишњи младић који своје место под кошаркашким небом тражи далеко од куће, у Русији где је бранио боје и Уралског федералног универзитета – Уралмаш.

фото: Приватна архива

Кошаркашку каријеру Немања је започео у родном крају, београдском насељу Борча у истоименом клубу. Међутим, кошарка није била његов први избор.

„Прво сам тренирао аикидо у Основној школи „Раде Драинац“. Онда сам видео неке своје другаре како играју баскет. Питао сам оца да ли хоће да ме упише, да ли има неки клуб. Он је пристао, али ме је питао зашто мењам аикидо. Рекао сам му да ме је сморио и да хоћу да тренирам кошарку. Одвео ме је у кошакашки клуб Борча, у истој школи где сам тренирао и аикидо. Отац је познавао тренера Банета и њега је питао да ли могу да тренирам. Дошао сам са неком групом и одрадио тренинг после којег су ме сврстали у одређену генерацију. Био је то почетак четвртог разреда, имао сам десет година“, започиње причу Милошевић.

Након што је неколико година провео у Борчи, овај млади Београђанин је као јуниор каријеру градио у Кошаркашком клубу „Торлак“ одакле је прешао у дорћолски „Динамик“.

Завршио сам био јуниорску сезону у Торлаку, био сам излазно годиште и дошло је време да пређем у сениоре. Отац Јована Балтића, Милика, је рекао да хоће мене и још неколико момака да одведе на пробу у Динамик који је отворио Мирослав Мута Николић и његова екипа са циљем да играју Прву Б лигу Србије. Отишао сам на први тренинг на којем су били Мута, његов први асистент Никола Марковић и Горан Грбовић“.

Успешно је Милошевић пролазио селекцију у новоформираном београдском клубу, на крају остала су њих десеторица који су били позвани на припреме.

„На припремам је било око шездесет играча. Дошли су били и странци, али они не могу да играју нашу Прву Б лигу. Био је ту Нино Челебић, Александар Лазић, репрезентативац Босне и Херцеговине. Дошао сам до тог најужег круга и уопште није било старијих играча. После четири дана на припремама су се појавили Стеван Нађфеји, Бојан Крстовић, Славиша Богавац и Иван Стефановић. Ја сам ту имао шансу, јер нису имали плејмејкера, сва четворица старијих играча били су на другим позицијама и они су затворили позиције осталим младим играчима“.

На првој утакмици, дебитантској за њега у сениорској категорији, али и дебитантској за Динамик Немања није био у саставу тима.

„Почела је сезона. Играли смо Прву Б лигу и у првој утакмици нисам био у саставу, пошто сам био клинац и нисам имао никакво сениорско искуство. Једва смо добили ту прву утакмицу. Главни тренер био је Бојан Кусмук, он ми је на тренингу после прве утакмице рекао да ће ми дати шансу против Срема. Играо сам 30 минута, дао сам 12 поена и имао сам седам изгубљених лопти“.

Прву утакмицу за Динамик Милошевић ће памтити и по писму извињења које је морао да пише Мирославу Мути Николићу.

„Рекао ми је да не дозволим да ме противнички играч пробија, а ја сам му одговорио да ме не пробија. Морао сам да напишем писмо где се ја, Немања Милошевић извињавам помоћнику селектора А репрезентације што сам му одговорио дрским тоном. Имао сам и казну за седам изгубљених лопти да одрадим 50 камиказа, али ми је Кусмук то скратио“, објашава Немања и кроз шалу додаје: „Сад Леброну Џејмсу да дате да одради 50 камиказа од понедељка до петка питање је да ли би могао. Можда би он једини и могао“.

Добру минутажу на утакмицама овај млади кошаракаш имао је све до седмог кола првенства након којег је на његовој позицији доведен нови играч.

„Шансу сам добијао фину до дерби утакмице у Плани. Изгубили смо тај меч, они су узели прво место, ми смо били други. Циљ екипе је био да се разигравају млади играчи и да се уђе у КЛС. Реално, ја сам био млад, нисам имао никакво искуство и нисам могао то да урадим па су они довели Салета Радуловића и од кад је он дошао ја сам био до краја сезоне закуцан за клупу“.

Након једне сезоне проведене у београдском Динамику, Милошевић је направио веома важан искорак у својој каријери, спаковао је кофере и отишао пут далеке Русије.

„Имао сам уговор са Динамиком до краја те прве сезоне и плус још једну годину уколико они хоће да продуже и уколико ја хоћу да продужим. На крају сезоне рекли су ми да ће још видети какав ће тим бити пошто смо ушли у КЛС. Почео сам да радим са својим тренером Гораном Стефановићем који је дуго у Русији. Сад је у Спартаку из Санкт Петербурга, а био је у Зениту, Динамо Тријумфу и доста играча тренира индивидуално. Након месец дана тренинга са њим дошао је и рекао ми да је на тржишту потребан плејмејкер и питао ме да ли сам заинтересован. Позвао сам Динамик и они су ми рекли да нису заинтересовани за продужетак сарадње. Тако да сам пристао да одем у Русију. Имали смо пробни тренинг где су нас Руси све видели, били су задовољни са мном, тако да је све било готово за две, три недеље“.

У првој сезони у Русији он је заиграо за Уралски федерални универзитет Уралмаш где му је тренер био Сергеј Јежов.

„Прва сезона према мом мишљењу је била лоша. Прву половину сезоне нисам играо ништа, председник је стално претио да ће ме отерати кући. Међутим, на утакмици против Магнитогорска сам дао 33 поена, то је подигло моје самопуздање, а на неки начин председник је видео и да ја могу. Од те утакмице сам кренуо све боље и боље. Потом сам у Купу дао кош са половине терена за победу и пролаз у топ 16, изгубили смо у утакмици за пролаз на Финал 4. Московаљани су нас победили са 25 разлике. Након прве сезоне они су одлучили да ме задрже јер су видели да могу да играм“.

Након годину дана проведених у Русији Немања је постао први плејмејкер екипе УРФУ Уралмаш, а самим тим су била и велика очекивања од њега.

„Прву сезону сам играо резервног плеја, а у другој сам постао први кец у екипи. Доста тога је зависило од мене. Имао сам добру статистику, добро сам играо. Био сам задовољан овом другом сезоном“.

Како би играо универзитетску лигу Милошевић је у Русији уписао и вишу школу за хотел менаџера.

„Играо сам за Уралски федерални универзитет, али пошто сам био лош ученик у Србији нисам имао бодове да студиран код њих па су ме убацили на вишу школу. Одатле су ме позајмили и играо сам за универзитет који је међу топ десет универзитета у Русији, објашњава Немања, који истиче да је руска студентска лига веома квалитетна и да су њу играли чак и момци који сада носе дрес А националног тима Русије.

„Лига је веома добра. Сада су увели правило да могу и професионалци да играју универзитетску лигу. Имају ограничење када су године у питању. Ове сезоне само 1993. годиште и млађи су могли да играју, од следеће сезоне то ће бити 1994. Неки професионалац који игра за CSKA и студира на Московском универзитету може играти универзитетску лигу уколико се уклапа у старосну границу. Ту лигу је раније играо и Миша Кулагин, који је наступао за  MGAFK  Малаховка, а сада је играо на Финал 4 Евролиге за CSKA“.

фото: Приватна архива

Ове сезоне трофеј у лиги подигла управо бивша екипа Мише Кулагина, MGAFK Малаховка, док је Куп такмичење освојио највећи руски универзитет, Московски државни универзитет, а Милошевић нам је открио и који циљ су себи зацртали челни људи Кошаркашке федерације Русије.

„Лига је веома испраћена. Руси хоће да направе да то буде као NCAA у Америци. Свака утакмица се снима. Тренира се добро. Хале су исто веома добре. Тренери су углавном старији и веома искусни. Мислим да је универзитетска лига одлична прилика за оне који не могу одмах да добију шансу у професионалној кошарци, јер ће тамо играти, добијаће прилику да се развијају и онда после тога могу да иду даље. Андреј Кириленко се доста занима за универзитетску кошарку и почео је да улаже у њу. Он је присуствовао и овогодишњем Финал 4 универзитетске лиге. Сваке године ће бити све боље и организованије. Нисам сигуран да код нас то може да се направи, немамо та финансијска средства и мала смо држава, али мислим да би развој студентске кошарке значио не само нама, него свакој земљи“.

Након две године проведене у Јекатеринбургу, овај млади кошаркаш је променио средину. Потписао је трогодишњи уговор и у универзитетској лиги браниће боје Државног техничког универзитета у Ухти, где ће му тренер бити стручњак из Републике Српске Златан Прешић, који је током своје каријере радио и у славном Химкију.

„Када сам завршио другу сезону у УРФУ Уралмаш имао сам веома лош однос са главним тренером. Ја сам њега трпео, он је трпео мене. Морао је да ме пусти ту другу сезону да одиграм јер није имао никог другог на тој позицији. По завршетку сезоне председник клуба ми је рекао да му је тренер Јежов рекао или Милошевић или ја. Председник је наравно стао на његову страну и ту сам прекинуо сарадњу са њима. После одређеног времена позвао ме је тренер Ухте Златан Прешић и његова помоћница Лејла Кравчук, рекли су ми који су услови и ја сам пристао“.

Усклађивање спортских и академских обавеза није лако, али Немања истиче да у Русији постоји веома добра сарадња између спортских екипа и професора на универзитетима.

„Излазе доста у сусрет. Потребно је да имаш неки минимум знања, али разумеју доста да имаш и спортске обавезе“.

За крај разговора Милошевић је упоредио своје бављење кошарком у Србији и у Русији.

„У Русији се доста инсистира на одбрани. Више играју срцем и борбенији су од нас, али ми смо реално талентованија нација и боље играмо напад“, јасан је био нови кошаркаш Универзитета у Ухти.

Руска универзитетска кошаркашка лига није позната као што је то NCAA. Утакмица између Московског државног универзитета и MGAFK Малаховка није гледана као што је то финални меч прве дивизије NCAA. Кроз студентску лигу Русије нису продефиловали најбољи играчи у историји овог спорта. Међутим, ова лига је изнедрила бројне играче који су са поносом носили дрес са државним грбом, а у будућности, било ближој или даљој, можемо очекивати да ће она постати конкуретна најбољој студентској лиги на свету.

Аутор: Анђелија Миловановић

Banner Content
Tags: , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian