Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић каже за РТС да има места за нешто више од 15.600 бруцоша. Они се уписују на 98 студијских програма основних студија. Ректорка очекује даљи пад на Шангајској листи из два разлога.
Приоритет високог образовања у овом тренутку је обезбеђивање поверења у институцију. Потребан је рад на њеном јачању, и због студената и због запослених, јер игра кључну улогу у друштву. Неопходно је и потпуно поверење јавности, каже ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић којој је ове године припао орден „Академске палме“ француске владе.

Имамо места за нешто више од 15.600 бруцоша. Они се уписују на 98 студијских програма основних студија. Иначе, Универзитет у Београду има 356 студијских програма на свим нивоима студија тако да је то једна врло велика породица студената. Ја верујем да уз један број нових и освежених студијских програма, као и то да многи факултети улазе у редован циклус акредитације, то доводи до редовног одржавања и унапређивања наших студијских програма.

Још два месеца нас дели од новог пласмана или да кажем систематизације на Шангајској листи. Да ли ћемо одржати положај који имамо и шта можемо да очекујемо?

Ми очекујемо даљи пад на Шангајској листи из два разлога. Наша научна продукција сада стагнира, број радова се стабилизовао, што само по себи није ништа страшно. То говори о тренутном капацитету, наше научне заједнице на Универзитету у Београду, али наша два математичара која су нам дала оних драгоцених пар поена, да нас дигну мало више, нажалост више нису на листи и због тога ћемо осетити последице.

За добар рад Универзитета веома је важна и међународна сарадња. Ви сте председница Дунавске ректорске конференције и Универзитетске мреже. Шта ће бити ново на том пољу?

Ово је прва година Еразмуса где смо, а почиње од наредне године, програмска земља, односно где смо ми као Универзитет могли да конкуришемо за финанисрање мобилности студената и наставника и то ће бити једно ново искуство, имаћемо већи број мобилности. Ја се надам да ће Министарство имати слуха за то на нивоу универзитета, не само у Београду, него свих универзитета у Србији, а друго верујем да ћемо са Министарством даље радити на акцији Студирај у Србији која ће обезбедити један континуалан прилив страних студената у нашу земљу.

У понедељак добијате и орден француске владе. Ја Вам честитам на том признању. Па колико оно значи вама појединално, а колико Универзитету у Београду?

Наравно да ми је врло драго због тога. То је орден „Академске палме“ које француска влада додељује онима страним трудбеницима који допринсе развоју образовања и културе и у међусобним односима са Француском. И ја видим ово као један знак признања за све оне на унверзитету који гаје односе са француским институцијама.

 

Извор: Najstudent.com

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian