Академија уметности Универзитета у Новом Саду ове недеље приступила је кинеској Алијанси уметничких филмских школа као једина институција из Србије.

Она је на Централној драмској академији у Пекингу ушла у конзорцијум са другим светским уметничким универзитетима у оквиру пројекта „Један појас, један пут“ којом Кина жели да буде присутнија у Европи, не само у области трговине.

Према речима Синише Бокана декана Академије, који је био у Кини на озваничењу ове сарадње, Алијанса је основана пре свега са циљем да унапреди образовања младих филмских уметника у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“.

– Нама је изузетно драго што је Академија уметности, могу рећи заслужено, једина високообразовна институција из Србије позвана да буде члан светског конзорцијума филмских институција. Централна драмска академија у Пекингу биће трајни секретаријат Алијансе који ће обезбедити активности академске размене студената и професора у области филма, истраживања, тренинга, изложби и многих других ствари – рекао је Бокан.

Делегација Академије уметности се током званичне посете састала и са представницима Шангајског универзитета, Шангајске позоришне академије, Универзитета за комуникацију у Шенжену и Филмске академије у Пекингу. Договорена је сарадња у области уметничке продукције и могућности размене студената.

Поред Академије уметности у конзорцијум су ушле и уметничке институције из Италије, Израела, Сингапура, Непала, Јапана, Кореје, Филипина и других земаља.

Академија уметности је од 2015. године домаћин студентима из Кине који долазе на Летњу радионицу фотографије и подводне фотографије.

фото: rtv.rs

Извор: blic.rs

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian