У Природњачком центру Србије у Свилајнцу данас је обележено 150 година „Периодног система хемијскох елемената“, а партнери су били Прирдно-математички факултета Унивезитета у Крагујевцу и Основна школа „Јован Јовановић – Змај“ из Свилајнца.

Њих је у Холу Природњачког центра поздравила директорка центра Јасминка Луковић – Јагличић, а о Периодном систему елемената, говорили су Јелена Ђурђевић Николић из Института за хемију Природно-математичког факултета у Крагујевцу, декан Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу Срећко Трифуновић, а о значају оваквих манифестација за ђаке директор Основне школе „Јован Јовановић – Змај Игор Димић.

Реч је о обележавању Међународног дана периодног система хемијских елемената, кога су ове године прогласиле Уједињене нације.

Истраживачи, сарадници и приправници Института за хемију, њих деветоро, под надзором докторке Ђурђевић – Николић, у холу Центра и Дино парку изводили су експерименте кроз 12 занимљивих и едукативних експеримената.

Они су издвојили 8 елемената природног система: бакарно и сребрно огледало, силикатни врт, лелујави пламен, хелијум и водоник, магнезијум, невидљиво писмо, течни азот, зелена ватра, зелени бљесак, бенгалска ватра, црвени дим, жути бљесак…

Манифестација је завршена предавањем професора емеритус Природно- математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, редовног члана САНУ Ивана Гутмана, под називом „150 година Периодног система хемијских елемената“.

Извор: krstarica.com

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian