Највећа навала за упис биће на ЕТФ, ФОН, Медицинском факултету, смер психологија на Филозофском и ИТ смер на Математичком. Управо те факултете је најтеже уписати јер постоји највећа конкуренција.

фото: Политика

Статистика из претходне године сведочи да се бруцоши, када је реч о тим образовним установама, пријављују у знатно већем броју него што факултети имају места.

Експлозивни развој рачунарства креирао је нове дисциплине и довео до тога да је будућим студентима убедљиво најтеже уписати Електротехнички факултет, и то смер софтверско инжењерсто, за које је иначе потребно бар 96,4 поена колико је неопходно како би се упало на буџет, за стипендију 94.7, а 57,6 за самофинансирање.

– На конкурс за упис на основне академске студије сваке године пријави се много већи број кандидата него што има слободних места. Само за студијски програм софтверско инжењерство рангирано је 911 кандидата, а укупно је примљено 180 бруцоша прошле године. Ту је неопходно 96.6 бодова како би се упало на буџет, 94,7 за стипендије које додељују компаније, док се на самофинансирање могло уписати већ са освојених 57,6 бодова. Недостатак просторних и кадровских капацитета онемогућава нас да примимо и неке кандидате који су показали изузетан успех на пријемном испиту – објаснио је за „Блиц“ продекан за наставу проф. др Предраг Иваниш.

Оно што је био Правни факултет пре неколико година данас је дефинитивно Филозофски факултет, односно смер психологија, за коју влада велико интересовање приликом уписа.

– Оно што је свакако интересантно и што је тренд у претходних неколико година највеће интересовање је за ИТ смерове, психологију и медицину. Опало је интересовање за економију и право – што се раније највише уписивало и углавном ти факултети више не попуњавају сва слободна места – објашњава Жељко Скендеровић из Инфостуда и даје податке да је за психологију прошле године на 88 места конкурисало укупно 414 матураната.

– Медицина је годинама тражена, и прошле године је било дупло више пријављених него места, укупно 608 места, а 1.209 кандидата. Велико интересовање је било и на Математичком факултету, конкретно на ИТ смеру. Машински факултет годинама већ стандардно има исту траженост, па је тако прошле године на 540 места конкурисало 1.037 кандидата – истиче Жељко Скендеровић.

ФОН је и даље омиљени међу студентима, јер по стицању дипломе могу брзо за се запосле. Стога је прошле године на овај факултет била права навала, где је на 820 места било 2.059 кандидата.

Последњи пласирани 2018/19. године на Медицинском факултету на буџету је имао 78,80 бодова, док је на самофинансирању та бројка износила 77,26.

– На Медицинском већ годинама имамо велике гужве, где будући студенти буквално у редовима чекају да предају пријаву. И ове године ће бити прва борба за упис јер буквално на једно место иду два студента. Наш факултет може да упише само 500 студената, од којих првих 450 са ранг-листе улази на буџет, а осталих 50 на самофинансирање, а увек имамо дупло више захтева него што примамо – наглашава за “Блиц” продекан за наставу Медицинског факултета у Београду др Петар Булат.

Велико интересовање је и на Математичком факултету, конкретно на ИТ смеру и за упис на студијском програм информатика у јуну 2018. године је конкурисало укупно 912 кандидата, при чему је тај студијски програм био прва жеља за 610 кандидата, где је прошле године попуњено свих 160 слободних места.

– Прошле године попуњено је и свих 250 слободних места на студијском програму математика, као и 25 слободних места на студијском програму астрономија и астрофизика – поручује продекан за наставу проф. др Саша Малков.

Иако су поједини факултети траженији, на многима остају непопуњена места. Према Заводу за статистику, сада имамо преко 10.000 матураната мање у односу на пре неколико година. Такође, истраживања о избору студија међу матурантима потврђују да су средњошколцима примамљиве студије медицине и информационих технологија јер, како кажу, желе перспективан посао.

Извор: Блиц

О уписним квотама, али и о томе шта будући студенти желе да упишу, говорилила је ректорка УБ Иванка Поповић.

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian