Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић изјавила је данас да је применом мера афирмативне акције од 2003. године на факултете и високе школе уписано 1.623 студента и 8.324 средњошколца припадника ромске националне мањине.

Пауновић је казала и да је ове школске године у средње школе уписано 2.220 ромских ученика, а у високообразовне установе 115 студената, рекла је Пауновић у Ваљеву где су додељене стипендије ученицима и студентима ромске националности.

Пауновић је навела да је у школској 2018/19 години укупно ангажован 261 педагошки асистент у основним школама и у предшколским установама, те да они доприносе укључивању и постизању бољих резултата ромских ученика у образовању, наводи се у саопштењу Владе.

Подсетила је да је пре чеитири године ромски језик са елементима националне културе уведен као изборни предмет у образовању, као и да је прошле школске године обезбеђено додатна четири уџбеника на ромском језику за 2.860 ученика у 79 основних школа.

Председник градског Савета за социјалну политику Радоица Рстић навео је да је локалним буџетом за ову годину опредељено преко четири милиона динара за област образовања Рома и Ромкиња, да је 99 одсто обухват средњошколаца, и да је данас додељено 70 стипендија, од тога 14 за студенте.

 

Извор: Бета

Banner Content
Tags:

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian