Научници саветују да радни дан треба да почне у 10 сати, студентска предавања у 11 сати, часови за ђаке од 8.30 ујутро. Предлог је настао после многобројних студија и истраживања, које су радили научници са универзитета Оксфорд.

Форсирање радника млађих од 55 година да долазе на посао пре 10 сати је контрапродуктивно. Радници су уморни, имунитет им је слабији и склонији су болестима и већем стресу.

За студенте је најбоље време за наставу и учење после 11 сати
За студенте је најбоље време за наставу и учење после 11 сати
То води слабијој меморији и мањку пажње, а може завршити алкохолизмом или узимањем дрога, тврде научници са Оксфорда.

„Њихова тела су исцрпљена због неиспаваности, а то итекако утиче на продуктивност. После 55. године људима је потребно мање сна, али до тада би требало с послом почињати у 10 сати да би били пуни радног елана и продуктивности. Радни дан касније би требало да почиње и ученицима и студентима. Старија деца у школу не би требало да иду пре 11 сати“, објашњава доктор Пол Кели, научник са Оксфорда.

Студије показују да се просечан школарац старости од десет година не може квалитетно усредсредити на наставу пре 8.30, а средњошколци пре 10 сати.

Студије показују да се просечан школарац старости од десет година не може квалитетно усредсредити на наставу пре 8.30
За студенте је најбоље време за наставу и учење после 11 сати. Тада би боље учили и било би мање проблема у њиховом понашању јер би били одморнији.

„Живимо у неиспаваном друштву. Не можемо променити наш 24-сатни биоритам. Наше тело живи у хармонији са сунцем, недостатак сна је мучење, а то раде и у болницама. Друштво би морало да усклади почетак посла и школа с природним људским сатом, јер овако код радника, ученика и студената долази до здравствених и психичких проблема“, истакао је доктор Пол Кели са Универзитета Оксфорд.

 

Извор: РТС

Banner Content
Tags:

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian