Жељко Поповић и Владимир Винцан, студенти Факултета техничких наука у Новом Саду освојили су прву награду за пројекат  „SmartWalk“ паметни тепих на Националном такмичењу за најбољу студентску идеју за 2018. годину.

Ове године на такмичењу, које је одржано у Научно-технолошком парку Београд 15. новембра, своје идеје представило је укупно 10 тимова – финалиста са седам високо образовних установа у Србији. Сваки тим имао је седам минута да кроз питцх презентацију представи своју идеју, и 3 минута да одговори на питања жирија.

фото: ntpark.rs

ЕлектричариГ3, како су новосадски студенти назвали свој тим, осмислили су паметни тепих који конвертује механичку енергију човековог хода у електричну енергију. Поред основне намене, он би служио и као својеврстан светлећи тепих (ЛЕД екран – адресабилне ЛЕД траке) на којем би се могле исписивати разне рекламне поруке или поруке навођења ка излазу у случају ванредних ситуација. Овај уређај могао би се уграђивати на улазе у објекте у којима постоји велика фреквенција пролазника, као и на шеталишта, тргове, па чак и привремено постављати на музичким фестивалима као што је Еџит, где би се земљана подлога заменила „SmartWalkom“.

Жељко и Владимир за своје решење добили су и новчану награду у износу од 150.000 динара а у наредном периоду планирају да реализују први прототип паметног тепиха и уграде га на улазу у Факултет техничких наука у Новом Саду.

Извор: mojnovisad.com

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian