Факултети се морају модернизовати и подићи квалитет знања који нуде студентима јер то је начин на који можемо задржати младе људе у Србији, а тако и направити значајан допринос заједници.

Овако за Блиц говори професор Макроекономије и Дигиталне економије на ФЕФА факултету, др Горан Питић. То је уједно оно чиме се ова образовна установа води у креирању наставе за своје полазнике. Од 2003. године када је основана, ФЕФА нуди академцима студије у области економије, бизниса, финансија, а временом је увела и студије аудио-визуелне продукције, као и дигиталне трансформације. Економске студије постоје на сва три академска степена – основном, мастер и докторском, на креативној продукцији – основни и мастер степен студија, док је смер дигитална трансформација, уједно и први акредитован програм из те области на овим просторима, намењен мастер студентима.

– ФЕФА је акредитована високошколска институција, придружена чланица програма за конкурентност Харвард Бусинесс Сцхоол. Настала је на идеји немирења са инерцијом и нечињењем у модернизацији образовања; заснована на искуству људи који су сматрали да имају капацитет, како академски тако и корпоративни, са жељом да понуде нешто ново. У почетку, ФЕФА је имала прогам из области економије, а временом како се свет мењао, захваљујући брзим одлукама и разумевању, основан је и смер аудио – визуелне продукције и дигиталне трансформације – прича професор Питић.

Оно на шта су посебно поносни на ФЕФА факултету је чињеница да у нашој земљи једино овде млади људи могу добити образовање из неких нових области као што је, на пример, дигитална економија или дигитална трансформација. Овај потез професор Питић објашњава новим потребама тржишта рада.

– Долази до озбиљних тектонских промена на светском нивоу. Свет иде у смеру нових технологија и дигиталног простора.Генерације беби-бумера нестају, долазе миленијалци и генерација Зед. Та трансформација намеће потребу и да институције модернизују начин школовања јер је у будућности заправо једино извесна неизвесност. Зато учимо студенте да сами креирају своју будућност, што доказују успешне генерације наших алумниста који се налазе на водећим позицијама домаћих и страних корпорација, као и оснивачи иновативних бизниса –објашњава Питић.

Како додаје, мото овог факултета је пружити квалитетно образовање младим људима и дати им у руке технике и алате како би се најбоље могуће снашли на тржишту рада. Зато са њима раде најискуснији професори из разних области.

– ФЕФА има висока очекивања од својих студената. На пријемном испиту, желимо да сазнамо како наши будући студенти разумеју свет у којем живе и са каквим предзнањем и интересовањима долазе. То су неке од информација које су нам важне. Врло је битно да упознамо почетне позиције наших студената и одредимо колико ће бити потребно рада с њима како би заиста развили свој пун капацитет и потенцијал. Такође, имамо одличне педагоге који су спојили искуство и ентузијазам за рад смладима и изродили нешто најбоље што можете добити у образовању – додаје професор .А.К.

Обавезна пракса

Менторски однос са студентима је такође нешто што је професор Питић издвојио као предност студирања ФЕФА факултета

– То је могуће јер се студенти деле у тимове, а професори су увек на располагању да саслушају сваког студента и помогну. Ту је инаш програм обавезне праксе захваљујући сарадњама које имамо са више од 100 реномираних компанија које се најчешће одуже или претворе у запослење – каже проф. Питић

Извор: Blic

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian