Удружење „Чика Боца“ и „МладиЦе“ покренули платформу за вршњачку подршку. Шест волонтера биће доступно радним даном од 17 до 21 сат. Ожиљци, страх од повратка болести, одбацивање од вршњака и губитак неког дела тела, само су неки од проблема који муче децу и младе који су се лечили или се и даље лече од рака. Како би они добили помоћ, у Србији је први пут покренута онлајн вршњачка подршка за децу и адолесценте који су оболели од неког малигног обољења.

Удружење „Чика Боца“ и „МладиЦе“ покренули су интернет-платформу за пружање вршњачке подршке и видео-групе подршке МладиЦе Причалице http://www.mladice.org/>www.mladice.org/, која ће бити доступна радним данима од 17.00 до 21.00.

– Млади који се тренутно лече од рака или су завршили лечење, једним кликом моћи ће да одаберу да ли ће се дописивати путем мејла, коришћењем апликација What’s Up и Messenger – каже Драгана Радуловић, мајка леченог детета и оснивач удружења „Чика Боца“. – Приватност и тајност разговора је загарантована. Подршка коју „МладиЦе“ пружају је искуствена, емотивна, информативна и социјална.

Вршњачку подршку пружаће тим од шест младих људи, који су претходно едуковани. Једна од њих је Милкица Димитријевић, која се лечила од остеосаркома, односно тумора костију, када је имала 18 година.

– Прича о раку не завршава се лечењем – каже Милкица. – Када се моје лечење завршило, желела сам да се вратим на одељење, да причам са децом и младима који се лече, да им будем подршка, да будем неко ко их разуме. Уз разговоре, радионице које смо прошли, волонтирање на камповима, ослободила сам се већине страхова.

Више од 300 младих из удружења „МладиЦе“ је прошло десетине едукација и радионица, да би постали вршњачки едукатори. Пројекат је представљен на трибини „Ментално здравље младих суочених са раком“, што је део пројекта „Живот после рака“, које финансира Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Извор: novosti.rs

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian