Ректорка Универзитета у Београду, професорка Иванка Поповић изјавила је данас да очекује да ће БУ остати међу првих 500 на Шангајској листи, али да се може очекивати одређени пад нашег универзитета имајући у виду да, како је рекла, наука у Србији стагнира, а друге државе много више улажу у високо образовање.

Поповић је истакла да најмања разлика у бодовању првих 500 универзитета може да утиче на пласман на Шангајској листи и да позицију на листи промени за 50 или 100 места.

– Ако се све реализује како бисмо желели са Фондом за науку и очекиваним Законом о науци, Универзитет у Београду, али и други универзитети у Србији, имаће појачане ефекте у научно-истраживачком раду, али то се ће се осетити тек за две године – рекла је Поповић новинарима после седнице Конференције универзитета у Србији (КОНУС).

Упитана о позицији Универзитета у Београду у ужим научним областима на Шангајској листи, Поповић је рекла да је БУ ове године заступљен у 25 области, док је прошле године био у 27 од укупно 54 области у којима је био рангиран.

– Занимљиво је да се покреће велика дискусија имајући у виду да је ово тек друга година када Шангајска листа вреднује појединачне научне области, тако да се ни у ком случају не може говорити о тренду пада – истакла је Поповић.

Указала је да се динамика научно-истраживачког рада заснива на пројектним циклусима и задацима и да није свака година иста када је реч о објављеним радовима.

– Озбиљна анализа трендова у ужим научним областима може да дође тек после пет година. Тада ћемо знати да ли наше области напредују или слабе и моћи да дамо озбиљније закључке – навела је Поповић.

Коначни резултати рангирања универзитета на Шангајској листи биће објављени у августу.

 

Извор: Blic

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian