Сезонски послови у Београду могу донети до 500 евра зараде месечно за петодневну радну недељу, показују искуства запослених преко омладинских задруга.

Дневнице су углавном од 1.500 до 2.000 динара, али се на појединим пословима дневно може зарадити и 2.500 или 3.000 динара, а најтраженији су оператери у кол-центрима, промотерке и радници у магацину или „физикалисање“, наводе у омладинским задругама, где се нуде послови за све од 16 до 30 година.

фото: posaouinostranstvu.net

Накнада за физичке послове је повећана, тако да износи 180 динара по сату у односу на април, када се сат плаћао 155 динара. Интересовање младих за посао током лета такође је нешто веће.

– У овом периоду године највише нам долазе средњошколци који желе да зараде џепарац. Студенти углавном након завршених испитних рокова оду кућама, па ређе долазе код нас да траже посао током лета – кажу из једне омладинске задруге.

Младићи су у благој предности, пошто је понуда послова за њих нешто већа. Највише се траже физикалци за утовар и истовар робе и декларисање производа, а дневница је 1.500 динара. Када су у питању тежи физички послови, то послодавац увек нагласи, али је ту могућност и за бољу зараду, која некад може бити и до 2.500 динара дневно.

Девојкама су увек атрактивни промовисање производа и дељење летака, за које ће бити плаћене 1.500 динара дневно, наводе у задругама.

– Овог лета је већа понуда посла, ево баш тренутно имамо доста захтеве за оператере у кол-центрима, као и за раднике лакших физичких послова, а послодавци су спремни да плате за те послове од 200 до 250 динара по сату. Дневнице се крећу од 1.800 динара које можете добити за, на пример, декларисање производа или посао продавца, до 3.000 које углавном могу добити момци за теже физичке послове – кажу из друге омладинске задруге.

Конобари и шанкери су тражени током целе године. Дневница је углавном 1.300 динара, плус бакшиш. Међутим,  истиче се да током лета послови конобара или помоћних кувара нису толико тражени, јер млади углавном одлазе на море и у иностранство где је могуће у сезону зарадити знатно више.

Сезонски послови попут бербе воћа нису популарни у нашој престоници, сагласни су у омладинским задругама.

– Ранијих година било је потражње радника за бербу воћа на територији Београда, док сада то није случај. Када су се пријављивали за такве послове, млади углавном нису били свесни тежине посла и услова рада, па су брзо одустајали – кажу и додају да тренутно у регистру нема понуда за такве послове јер су и послодавци увидели да је радника за бербу вероватно боље запослити путем препоруке.

Ако нисте спремни на пуно радно време од осам сати, увек се постоји могућност неког „парт-тајм“ посла који подразумевају рад од четири до шест сати дневно.

Извор: Ало

 

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian