Будући студенти данас званично почињу пријављивање за факултете, академије и струковне школе, а због спречавања ширења пандемије на многим установама претходне седмице почело је и електронско подношење докумената.

фото: Блиц

Седам универзитета, 11 академија и девет струковних високих школа данас отварају врата за будуће бруцоше који почињу да подносе документацију за упис студија. На многим установама, због спречавања ширења пандемије, први пут је још од прошле среде омогућено и електронско пријављивање за упис уз слање скенираних докумената.

Али студенти морају добро повести рачуна о документацији коју на тај начин шаљу, јер уколико се догоди да се скенирани „папири”, накнадно при упису не подударе са оригиналима које академац тада приложи, он неће, чак и ако оствари одличне резултате на пријемном испиту, бити уписан, нити добити индекс. Исто тако је битно и да се придржавају свих превентивних мера и на факултет дођу с маском, што им је п поручио и Младен Шарчевић, министар просвете.

– Нашим будућим студентима првенствено желим да се сачувају од короне, а затим и да добро ураде пријемне испите и упишу жељене факултете. Места има довољно – истиче министар Шарчевић за Политику.

Његов помоћник за високо образовање, проф. др Бојан Тубић, додаје да су на основним студијама у наредној академској години на седам универзитета обезбедили 36.846 места, од чега је 22.781 буџетско, тако да нема битних промена у односу на текућу студијску сезону.

Како потврђује и проф. др Петар Булат, проректор за наставу Универзитета у Београду, уписне квоте на највећој академској институцији у земљи готово су непромењене у односу на лане, тако да је на основним студијама на 31 факултету планирано око 15.000 бруцошких места. Од тога би 9.621 студент у Београду требало да буде финансиран из буџета Републике Србије.

Кандидати који се не пријаве данас, то могу да учине до 28. јуна, како би стигли и на полагање пријемних испита који ће, у зависности од факултета, бити организовани од 29. јуна до 5. јула. Објављивање резултата на прелиминарној ранг-листи УБ-а биће најкасније до 6. јула до 16 часова, док се евентуалне пријаве на њих могу поднети најкасније до 8. јула до 10 часова. Објављивање коначних ранг-листа планирано је најкасније до 13. јула, а од тог дана до 17. јула креће упис и подела индекса новопеченим академцима.

Пријављивање за други уписни рок у Београду биће 2. и 3. септембра, док ће полагање пријемних испита факултети организовати 4. и 5. септембра. Објављивање резултата следи најкасније до 6. септембра, а после жалби, објављивање коначних ранг-листа биће најкасније до 11. септембра. Упис мора бити завршен до 15. септембра.

– Студентима који стекну право на самофинансирајуће студије саветујем да никако не одустају, него се потруде да у наредној школској години освоје 48 бодова и пређу на буџет – наглашава проректор Булат.

Прошле године младе су највише интересовали техника, стоматологија и медицина. И ове године велико је интересовање за факултете који школују будуће ИТ стручњаке. Само је ЕТФ-у стигло више од хиљаду предпријава.

„Имам још пар опција, али ЕТФ је једна од бољих. Сматрам да има најбољу перспективу, а за смер телекомуникација сматрам да је најбољи на овом факултету. Одлучио сам се за ЕТФ зато што је то најближе нечем чиме бих желео да се бавим, конкретно софтверско инжењесртво. ЕТФ ми је једина опција али бих могао да одем на било који од два смера“, наводи будући бруцош.

На пријемном испиту примењиваће се све епидемиолошке мере. Кандидати треба да понесу и маску и рукавице.

„Ми смо планирали да као и наредних година пријемни обавимо на Сајму, у идеалним условима, што је у овој ситуацији још израженије, јер су услови социјалне дистанце и пријемни скоро у отвореном простору, једина ствар која у томе може да нас спречи је евентуална промена наредбе о броју окупљања у затвореном простору. Зато постоји резервни план и у том случају пријмени би обавили у просторијама факултета“, наводи проф. Мило Томашевић, декан Електротехничког факултета.

Колико износе квоте и цене школарина на појединим факултетима на Универзитету у Београду читајте овде.

Извор: Политика и РТС

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian