На Београдском сајму ће од 21. до 25. маја под слоганом “Време је за нове технологије” бити одржан 63. Међународни сајам технике и техничких достигнућа.

Фото: Сајам.рс

Најстарија сајамска манифестација и најзначајнији регионални развојно-технолошки догађај последњих година бележи значајан пораст “вишемилионских послова и уговора” и тиме постаје стециште привредне сарадње. Чак половина од 600 излагача долази из иностранства и то из тридесетак земаља са свих меридијана, а ове године представиће се и знатно већи број кинеских фирми.

Сајам технике у складу са глобалним трендом промовише Четврту индустријску револуцију кроз најновије дигиталне технологије и аутоматизацију пословних процеса. Излагачи су најавили представљање више од стотину најновијих достигнућа, пре свега из домена 3Д технологије (техно и индустријско 3Д штампање и моделирање, 3Д принт полимера), примене робота (мултифункционални апарати за заваривање са touch screen  монитором, роботско заваривање, роботска аутоматизација производних процеса, презентација индустријског робота Мотоман у различитим апликацијама) и ЦНЦ машина и рутера (машина за сечење воденим млазом, заваривање са одвојеним додавачем жице, ЦНЦ машине са четири осе).

На списку новитета су и апарати за заваривање, машине за савијање и обликовање лима, савремена ласерска технологија попут фибер ласер система за сечење, а посетиоцима ће бити демонстриране и иновације у обради пластике, оптички мерни инструменти, софтверска решења за контролисање производње, те телекомуникациона достигнућа и савремена индустријска и кућна електроника.

Незаобилазан сегмент сајамских дешавања увек су била стручна предавања, едукативни програми, панел дискусије и радионице. Представници Фондације Регистра националног интернет домена Србије одржаће у Хали 2 С сет предавања на тему “Безбедност и правилан наступ фирме на интернету”, док ће се Савез енергетичара Србије и Инжењерска комора позабавити новим технологијама у енергетици и применом вештачке интелигенције…

Министарство науке и високог образовања Руске Федерације приредиће изложбу посвећену ефикасним технологијама будућности, као што су роботски системи, нови материјали, еколошки чисти извори енергије, високопродуктивни пољопривредни и водни ресурси.

На Сајму технике учествоваће бројне научно-истраживачке и образовне институције, биће промовисани старт-уп и иновативни пројекти, а своје идеје представиће и шест финалиста националног такмичења “Најбоља технолошка иновација“.

Очекује се преко 20.000 посетилаца, појединачна улазница кошта 400 динара, групна 250, а за студенте и ђаке 100 динара, док за паркинг по сату треба издвојити 150 динара.

Извор: Република

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian