Јединствено разоткривање научних митова, и то на више од 6.000 квадрата Београдског сајма, обележиће овогодишњи, тринаести по реду Фестивал науке који се одржава од 5. до 8. децембра.
У никад забавнијем научном окршају учествоваће више од 650 научника и научних комуникатора, како из Србије, тако и из целог света! Сви они удружиће снаге и током четири фестивалска дана у халама 3, 3А и 5 Београдског сајма показаће зашто је наука најбоља савезница у борби за истину.

Од нуклеарних електрана преко живота на Земљиним половима до оних најситнијих нано-авантура, главни фестивалски програм Наука без престанка провешће знатижељнике кроз низ научних изазова и експеримената са циљем да разоткрију преживеле митове, отклоне све заблуде и објасне порекла бројних сујеверја. Тако ће неке од заблуда везане за теорију еволуције бити отклоњене уз помоћ необичних афричко-српских животињских парова, док ће коначно бити извојевана правда за све оне животиње које су због народних веровања избиле на лош глас. Разоткривање тајни нашег мозга, али и нервног система, биће праћено уз оне записане у нашим зубима, , а посебну пажњу посветићемо антибиотицима и њиховој злоупотреби, због чега се људи све теже боре против бактерија.

Из научне радионице Милана Поповића стижу научни топ и јединствени ховеркрафт настао уз помоћ дувача лишћа, као и незаборавни снимци сачињени уз помоћ јединствене опреме на висини од чак двадесет пет километара! Кроз научне експерименте Највећи радозналци моћи ће да завире у „Кабину сумње“ која стиже директно из Француске или пак у „Радиоактивну собу“, где их чека цртање УВ бојама уз које бројни митови о зрачењу падају у воду.

Поставка „Знање покреће“ компаније НИС, која је седму годину заредом генерални спонзор Фестивала науке, специјално је креирана да проведе све заинтересоване посетиоце кроз праву научну авантуру! НИС је ове године своју поставку посветио разоткривању заблуда и митова када је у питању енергија, тема која у великој мери утиче на наш свакодневни живот и представља срж пословања компаније. У овом занимљивом кутку свако ко буде желео претвориће се у правог истражитеља у оквиру НИС Escape Room-а, где ће га тачни одговори одвести до излаза. Поред тога, посетиоци ће имати прилику да учествују у два експеримента – са летећим тањирима и мерењем тежине на планетама Сунчевог система. Подршку Фестивалу науке компанија НИС реализује под слоганом „Будућност на делу“.

Своје генијалне изуме, вештине и знања и ове године ће приказати основци и средњшколци из целе Србије. Само за њих и према њиховим идејама кројена фестивалска зона Експертинејџера угостиће више од десет школа, чији ће ученици разоткрити на које је све начине умрежен свет данашњице и шта нам омогућавају сви ти паметни уређаји када се удруже. Уз то ће преиспитати бројне митове везане за недостижни перпетуум мобиле, ухватиће се у коштац са Теслиним муњама, представиће древне календаре и открити на који начин су комуницирали чернобиљски ватрогасци у болничким собама.

Главна фестивалска Научно-фантастична бина угостиће у хали 5 научнике из целог света. Током четири дана на сцени ће се смењивати експлозивни научни шоу програми из Француске, САД, Аустрије, Пољске, Чешке, Израела и Естоније! Публика свих узраста тако ће бити у прилици да се упусти у авантуру поигравања са сопственим чулима, да открије каква се наука крије иза суперхеројских филмова и мађионичарских трикова или пак да уживају у ватреним експериментима. Сасвим другачијом атмосфером одисаће Мала научна бина у хали 3, где ће се смењивати тематски научни квизови, савршени за научни предах и разигравање можданих вијуга, уз разбијање митова и заблуда из стоматологије, историје, биологије…

Фестивалске улазнице, по цени од 500 динара, могу се купити на Тицкет висион продајним местима у целој Србији. Улазница важи за један фестивалски дан у халама 3, 3А, као и за халу 5, у којој је смештена експлозивна Научно-фантастична бина. Деца до 5 година старости, уз пратњу родитеља или старатеља, не плаћају улаз.

Више од половине публике чине организоване школске посете, па је тако програм у прва три дана – четвртак, петак и субота, прилагођен школском програму и намењен првенствено за школске посете. Недеља је и ове године Породични дан фестивала.

Фестивал науке је највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у региону. Мисија фестивала јесте подстицање образовања у друштву, кроз савремене и занимљиве методе. На прошлогодишњем Фестивалу науке више од 30.000 хиљада задовољних посетилаца упознало се један на један са бројним научним изазовима и светом науке.

Једанаести пут заредом, пријатељ манифестације је мтс.

Подршка фестивалу су Амбасада САД у Србији, Француски институт и Аустријски културни форум. и. Суорганизатор манифестације је Београдски сајам.

Спонзори тринаестог Фестивала науке су: Електропривреда Србије, компанија Coca Cola, Ерсте банка, Национална Географија, Grafix и Messer Tehnogas AD.

Извор: studentskizivot.com

Banner Content
Tags: , , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian