Пријаве за упис на факултете Универзитета у Београду биће омогућене и онлајн путем, осим уобичајеног начина подношења докумената доласком на факултет, речено је на седници Сената Универзитета у Београду.

фото: Pihabay

“Како бисмо избегли да студенти долазе у великим групама и буду у контакту који није потребан у овом тренутку, покушавамо да обезбедимо и онлајн пријаву на конкурс”, рекао је проректор за наставу Универзитета у Београду Петар Булат на седници која је одржана онлајн.

Навео је да се нада ће се онлајн пријављивање спроводити и у наредним годинама и на тај начин још више повећати квалитет услуге студентима.

Када је реч о полагању испита, продекан за науку Медицинског факултета Универзитета у Београду Татјана Пекмезовић каже да се иде на то да буде онлајн све што још може да се одржи на тај начин.

“Усмени испити би требало да буду у просторијама са највише три особе унутра, наставник и два студента, да буде обезбеђен размак између њих, да носе маске. Ми ћемо и на нашем факултету морати да испите на клиничким предметима изместимо из болнице и одржавамо их на другим местима – у амфитеатрима, библиотеци…уз поштовање свих мера”, рекла је она.

Уколико је испит у виду теста, навела је да ће се то такође одвијати по посебној процедури – да ће студенти морати да имају рукавице, а тестови да се одлажу у специјалне кесе.

На седници је било речи и о студентским домовима, а директор Установе Студентски центар „Београд“ Горан Минић каже да су обавестили студенте да могу да се врате у студентске домове од 15. маја, од 7.30 ујутру.

“У првом тренутку очекујем да ће доћи око 3.000, 3.500 студената и да ће највећи број њих пристићи током викенда”, рекао је он.

Навео је да ће почети са радом и студентски ресторани.

“Радиће осам, од укупно 14 наших ресторана. Мислимо да је то довољно за почетак”, рекао је Минић.

Иако је обустава рада била на снази, навео је да је Установа радила у време вранредног стања и пружала услуге за 160 страних студената који нису могли да се врате својим домовима и 22 наша студента који из специфичних разлога такође нису могли да оду кућама.

“Сви наши објекти су редовно хигијенски одржавани и више пута дезинфиковани…потрудили смо се да студенте дочекамо у лепшем и безбеднијем окружењу, па смо искористили празне домове да урадимо послове које нисмо могли да урадимо када су студенти ту”, рекао је Минић и додао да су фарбани сви улази у Студентском граду, жардињере, кречене собе, обнављана купатила…

На седници је речено да ће студенти приликом доласка на факултет морати да носе маске и рукавице, као и да ће образовне установе морати да обезбеде резервна заштитна средства.

Следећа седница Сената Универзитета у Београду биће одржана 27. маја, а након тога 10. јуна.

Извор: Б92

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian