Након што је у Србији уведено ванредно стање због корона вируса, многи факултети Универзитета у Београду организовали су наставу на даљину. Kако она протиче, каква је посећеност, хоће ли студенти имати довољно испитних рокова за полагање испита, као и o 4. априлу Дану студената за РТВСГ говори ректорка УБ проф. др Иванка Поповић.

фото: Блиц

1.Чиме сте задовољни, а чиме нисте када је реч настави на даљину, коју организују факултети УБ?  Шта још може да се поправи како би и студенти и професори били успешнији?

Врло сам задовољна како се одвија настава на даљину. Мислим да су се сви максимално ангажовали да то добро функционише. Показали смо да можемо на тај начин да функционишемо и верујем да ћемо та искуства уградити у наставу коју ћемо изводити у  будућности. Немамо још довољно искуства како да реализујемо поуздане провере знања, али сам сигурна да ћемо и то савладати, поштујући специфичности појединих студијских програма.

2. Kаква је посећеност и интересовање студената?

– Декани извештавају да су студенти показали велику заинтересованост за овај вид рада и да је посећеност предавањима у просеку чак и већа него обично. Верујем да је то везано за очекивану радозналост студената како ће настава на даљину да функционише, али и због чињенице да су студенти свесни да не треба да заостану са обавезама које имају и да треба да искористе време које им сад стоји на располагању.

3. Прве или друге недеље у априлу организује се априлски рок. Због ванредне ситуације  он је отказан. Kада ће студенти бити у прилици да покажу своје знање, или ће им овај рок бити ускраћен?

– Свакако ћемо се потрудити да студенти имају довољно прилика да провере своје знање. Свима нам је у интересу не само да се настава одржи, већ и да се знање студената верификује на испитима. Желимо да студенти успешно заврше ову школску годину и да у октобру наставе своје школовање или заврше студије.

4. Ванредна ситуација пролонгираће и крај академске године. Kакав је план и хоће ли бити довољно испитних рокова?

– План зависи од дужине трајања ванредног стања, као и од специфичности студијских програма. У малој предности су они који немају експерименталне вежбе и практичан рад у студијском програму, за оне који то имају биће реализоване вежби у блоку након завршетка ванредног стања. Никако нећемо ићи на уштрб квалитета и не желимо да студенти буду ускраћени за било који аспект студијског програма који су изабрали. Успешни завршетак овог семестра, као и целе школске године захтева добру сарадњу и разумевање између студената, професора и управа факултета. Ситуација је заиста ванредна и сви морамо на конструктиван начин да се прилагодимо новим околностима.

5. Од увођења ванредне ситуације студенти су на делу по ко зна који пут показали хуманост. Јесте ли поносни на данашњу омладину?

– Наравно да јесам. Студенти су увек били најактивнији део нашег друштва и још једном су показали да су спремни да се несебично ангажују и помогну другима. Очекујем да ће  студенти и млада генерација уопште играти важну улогу у превазилажењу последица пандемије и да ће се залагати за напредак свих аспеката нашег друштва.

6. Данас се обележава Дан студената. Шта бисте им поручили?

– Постоје различити начини обележавања важних датума. За историју нашег Универзитета, 4. април је значајан датум који показује опредељеност наших студената да буду друштвено ангажовани и да се боре за бољу будућност. Свако ангажовање наших студената и 4. априла и током трајања пандемије представља обележавање и промоцију вредности за које се залажемо. Свим колегиницама и колегама желим срећан 4. април, Дан студената УБ, са жељом да чувајући себе чувају и друге и да се што пре вратимо нашим редовним активностима.

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian