Може се очекивати да се школска година за студенте продужи за одређен период, али коначна одлука још није донета и она зависи од дужине трајања ванредног стања, каже за „Блиц“ ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Та коначна одлука је у рукама Министарства просвете, али ако је судити по садашњој ситуацији, све је извесније да ће академци крај јула и део августа провести у својим учионицама. Разлог за то крије се у чињеници што знатан део факултета у својим програмима има и практичну наставу и вежбе које нису у могућности да реализују онлајн како се сада обављају теоретска предавања. Без тих практичних вежби на многим високошколским установама није могуће изаћи на испит јер су услов за добијање оцене. Управо због тога све је извесније да ће академци део летњег распуста морати да проведу на факултетима и да ће им семестар, али и рокови за испите, бити пролонгирани. Наиме, по закону испити се могу полагати само у седишту установе, односно на факултетима.

извор: blic.rs

Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, каже да ће зато доћи и до пролонгирања априлског рока јер испити, за разлику од наставе, не могу да се реализују на даљину.

– Класичан априлски испитни рок свакако не може да се одржи. С намером одржавања континуитета рада, у зависности од природе предмета и броја студената, могуће је извођење усмених провера знања. Морам да наведем да сви факултети Универзитета у Београду сада изводе наставу и консултације са студентима на даљину. Настава се изводи преко комуникације са студентима директно е-мејлом, преко друштвених мрежа или онлајн системима за учење на даљину. Директна видео-комуникација, дискусије и састанци се реализују преко програма за видео-конференције – наводи Поповић и додаје:

– Начини учења на даљину употребом ИТ алата током овог семестра зависе од развијености ИТ инфраструктуре на факултетима и дигиталног искуства наставника и сарадника. Наставници користе разне могућности у зависности од природе предмета и величине групе студената за предавања.

Те могучности, међутим, према речима ректорке УБ, не могу се искористити за извођење практичне наставе, која је на знатном броју факултета део наставног програма, чија је реализација због ванредног стања онемогућена. Она наглашава да практични део наставног процеса мора да се реализује јер је он део програма који је добио акредитацију од надлежног тела.

– Практичну наставу и експерименталне вежбе ћемо организовати када прође ванредно стање јер за сада не постоје услови. Што се тиче колоквијума, они могу да се усмено реализују путем видео-конференције. Дакле, универзитети и факултети су се прилагодили новонасталом стању, али је јасно да нису све одлуке у њиховој надлежности, пре свега оне око продужења студијске године. Још једном наглашавам да се може очекивати да се ова школска година продужи за одређени рок – наводи ректорка УБ.

Иначе, поред продужења школске године, у надлежности Министарства просвете је и евентуално померање пријемних испита за упис на факултете за школску 2020/2021. годину. Како је недавно речено из овог министарства, све зависи од дужине трајања ванредног стања, али ако оно потраје 90 дана, вероватно ће морати и они да се пролонгирају.

Одлаже се и Универзијада у Београду

Ректорка Поповић наводи да је због ситуације са вирусом корона у свету све извесније да ће бити одложене и Европске универзитетске спортске игре, које је требало да се одрже од 12. до 25. јула ове године, а чији је домаћин Универзитет у Београду.

– Управо је најављено одлагање Олимпијских игара. Мислим да је јасно да и до одлагања Европских универзитетских игара мора доћи. Организациони комитет ЕУИ мора да се изјасни о томе у најкраћем могућем року – каже Иванка Поповић.

Извор: blic.rs

Banner Content
Tags: , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian